نام کاربر
رمز ورود
برو انصراف
         0

نگارش: 13

 افزودن به سبدسفارش

مجموعه ای آموزشی و علمی درباره باکتری ها به همراه آزمایش های عملی و ابزار کامل

  • طبقه بندی: علمی آموزشی

  • رده سنی از: 6 سال تا: 99 سال

  • بارکد: 1000000115499

  • شماره آیتم: TXL-107

  • قیمت: 3,550,000 ریال

  • ابعادجعبه: 16.00 * 6.00 * 22.50 سانتیمتر

برای دیدن تصویر بزرگتر، روی عکس ها کلیک کنید.






توضیحات


با استفاده از این کیت میتوانید پنج آزمایش مختلف فیزیکی و شیمیایی را با ساخت مواد خمیری و ژل مانند

انجام دهید . داخل محصول تمام مواد و ابزاری که برای ترکیب مواد شیمیایی و ساخت ژل مخصوص محصول

لازم است را در اختیار شما قرار میدهد . پنج آزمایش به این شرح است :

1- آزمایش ژل کثیف کاری: در این آزمایش ، یاد میگیرد که چگونه یک مشت ژل کثیف کاری درست کنید !

2- ساخت توپ فنری ( توپ شیطونک ) : در آن به ساخت توپ شیطونک خواهید پرداخت !

3- آزمایش ماده Dilatancy : با ماده ای مایع و مرموز به نام Dilatancy که خواص فیزیکی خاصی دارد آشنا خواهید شد !

4- آزمایش ساخت پنیر : در این مرحله میتوانید با استفاده از شیر ، پنیر خود را بسازید !

5- آزمایش خنثی سازی : در این آزمایش میتوانید خمیر حبابی بسازید !

مبانی علمی


- آشنایی با آزمایش ها و واکنش های شیمیایی

- آشنایی با خواص شیمیایی و فیزیکی مواد مختلف

محتویات


- دفترچه راهنمای رنگی و تصویری

- چسب مایع ( PVA Glue )

- دو عدد لوله آزمایشگاهی

- پایه مخصوص لوله آزمایشگاهی

- ظرف ساخت محلول و قاشق

- قطره چکان

- قیف

- بوراکس ( گونه ای ماده معدنی مانند نمک )

برای دریافت دفترچه راهنمای این محصول در قالب فایل pdf و به زبان فارسی ، روی لینک زیر کلیک کنید

دفترچه راهنمای فارسی کیت ساخت ژل کثیف کاری


قوانین پایه‌ای که باید حین انجام آزمایش‌ها رعایت نمایید


1

1 - خارج کردن پودر از بسته‌بندی: برای خارج کردن پودر از بسته‌بندی آن، از قاشق اندازه‌گیری استفاده کنید.

2 - استفاده از لوله‌های آزمایش: اگر در آزمایشی از شما خواسته شد که مقداری مایع درون یکی از لوله‌های آزمایش بریزید مراقب باشید که بیش

از حد نریزید. (درغیراینصورت ممکن است با تکان دادن لوله مایع درون آن سرریز شود.)

شستشوی لوازمی که در حین آزمایش مورد استفاده قرار می‌گیرند


1

پس از انجام هر آزمایش، بسیار مهم است که لوازمی که از آن‌ها استفاده کرده‌اید را بشویید.

1 - از آب و یک محصول پاک‌کننده مناسب برای شستشوی لوازم آزمایش استفاده کنید.

2 - دوباره لوازم را با مقدار مناسبی آب، آبکشی نمایید.

*هشدار

- موادی که در آزمایش‌ها ساخته می‌شوند هرگز نباید خورده شوند.

- ماده لزج، توپ‌های شیطونک، و سایر چیزهایی که در آزمایش‌ها ساخته می‌شوند در صورت خوردن می‌توانند خطرناک باشند.

- آن‌ها را در دهان نگذارید

- همچنین ماده لزج را روی صورت خود قرار ندهید.

- در صورتی که هر یک از این مواد وارد چشم کسی شد فورا چشم او را با مقدار زیادی آب شستشو دهید.



آزمایش ماده لزج


لوازم مورد نیاز:

1 لیوان آزمایشگاه

2 لوله آزمایش

قاشق اندازه‌گیری

بوراکس

چسب الکل پولیوینیل مایع

* در حین انجام آزمایش مطمئن شوید که بر طبق ترتیبی که در ادامه آمده است عمل می‌کنید. در غیر اینصورت، ممکن است نتیجه به آن خوبی که انتظار

می‌رود بدست نیاید.



1 - چسب الکل پولیوینیل مایع را به مقداری در لیوان آزمایشگاه بریزید که به خط 20 میلی‌لیتر برسد.

1

2 - از انتهای کوچک قاشق اندازه‌گیری استفاده کنید و 5 قاشق سرپر از بوراکس را در یکی از لوله‌های آزمایش بریزید.

1

روش‌های مختلف برداشتن مواد با استفاده از قاشق اندازه‌گیری :

1

3 - به لوله آزمایشی که در مرحله 2 آماده کرده‌اید آب اضافه کنید تا به خط 10 میلی‌لیتر برسد. در آن را محکم بسته و تکان

دهید تا محتویات لوله با هم مخلوط شوند.



4 - از لوله آزمایش باقی‌مانده برای اندازه‌گیری 20 میلی‌لیتر آب استفاده کنید. این مقدار آب را در لیوان حاوی چسب الکل

پولیوینیل مایع که در مرحله 1 آماده کرده بودید بریزید.


1

نحوه اندازه‌گیری 20 میلی‌لیتر از مواد مختلف با کمک لوله‌های آزمایش

از آنجا که لوله‌های آزمایشی که در این کیت یافت می‌شوند تنها تا 15 میلی‌لیتر درجه‌گذاری شده‌اند، در یک نوبت نمی‌توانید

20 میلی‌لیتر را اندازه‌گیری کنید. بجای این کار، در دو نوبت 10 میلی‌لیتر اندازه بگیرید تا بـه 20 میلی‌لیتر از مـاده مـورد نیازتان

دست پیدا کنید.

1


5 - لوله آزمایشی که از مرحله 3 آماده کرده‌اید را در لیوانی که در مرحله 4 آماده کرده‌اید بریزید و آن را با قاشق اندازه‌گیری بهم

بزنید.


  • ماده‌ای که طی این آزمایش ساخته شده است را نخورید!

  • نتایج به دست آمده را در جدولی مانند جدول زیر یادداشت کنید :

1

متوجه شدید که ماده چسبناک دگرگون شد و سفت شد؟ راز این اتفاق در آرایش مولکول‌های چسب مایع نهفته است.

بیایید آزمایش کنیم!


1 - فهرستی از همه انواع چسب‌هایی که می‌توانید در خانه‌تان پیدا کنید تهیه کنید.

هشدار
در حین جستجو به دنبال انواع مختلف چسب، بچه‌های خردسال باید با یک سرپرست همراهی شوند. در زمان انجام آزمایش‌ها به

بچه‌های خردسال اجازه استفاده از مواد خطرناک را ندهید (نظیر تمیزکننده‌های مبتنی بر کلر یا سفیدکننده).

2 - از دستورکاری که در صفحات 4 و 5 نشان داده شده است برای اجرای آزمایش پیروی کنید.

1

3 - برای دسته‌بندی موادی که امتحان می‌کنید یک نمودار تهیه کنید که در آن موادی که می‌توان برای ساخت ماده لزج استفاده کرد

و موادی که نمی‌توان تفکیک بشوند. ( مانند نمودار زیر )


1


آزمایش توپ شیطونک


آزمایش ماده لزج چطور پیش رفت؟ من پیشنهاد می‌کنم این آزمایش را با پودر لباسشویی امتحان کنید! حالا بیایید با هم ببینیم که زمانی

که از نمک بجای بوراکس استفاده کنیم چه اتفاقی می‌افتد.

لوازم مورد نیاز:

1 لیوان آزمایشگاه
1 لوله آزمایش
قاشق اندازه‌گیری
نمک
چسب الکل پولیوینیل مایع

1 - با توجه به درجات اندازه‌گیری، لیوان آزمایش را با 20 میلی‌لیتر چسب مایع (چسب الکل پولیوینیل) پر کنید.

1

2 - با استفاده از طرف بزرگ قاشق اندازه‌گیری، 5 قاشق سرپر نمک به داخل لیوان آزمایش بریزید.

3 - با سرعت محتویات لیوان را بهم بزنید تا حبه‌های سفید رنگ شروع به شکل‌گیری کنند. حبه‌ها را از داخل لیوان جمع‌آوری کرده و با فشردن

آن‌ها به یکدیگر یک گوی درست کنید. اگر حبه‌ای تشکیل نشد 1 یا 2 قاشق سر پر دیگر نمک به داخل لیوان اضافه کنید.

1

ماده بدست آمده را بر روی میز نگه داشته، بیاندازید و ببینید چه اتفاقی رخ می‌دهد! این بار بجای ماده لزج، توپ شیطونک درست کردید!

همانطور که خودتان هم می‌توانید ببینید، در این آزمایش رمز کار در نمک نهفته است.


آزمایش دیلاتنسی


تا بحال در مورد پدیده‌ای به نام دیلاتنسی چیزی شنیده‌اید؟ در آزمایش بعدی قصد داریم ماده‌ای درست کنیم که از طریق آن می‌توانیم مستقیما به

چیستی این پدیده پی ببریم.

- لوازم مورد نیاز :

1 لیوان آزمایش
قاشق اندازه‌گیری
نشاسته معمولی یا نشاسته ذرت

1 - مقدار 20 میلی‌لیتر آب به داخل لیوان آزمایش بریزید.

2 - با استفاده از طرف بزرگ قاشق اندازه‌گیری به مقدار 10 قاشق سر پر (یا تقریبا 24 گرم) نشاسته به داخل لیوان بریزید.

3 - محتویات لیوان را به خوبی هم بزنید.

1

خواهید دید که رنگ آب سفید میشود . قاشق اندازه‌گیری را بردارید و سعی کنید مقداری از ایـن مایع را بـا قاشق بردارید. زمانی

که این کار را سریع انجام می‌دهید با زمانی که به آهستگی انجام می‌دهید آیا متوجه تفاوتی می‌شوید؟ زمانی که به آهستگی

با قاشق بر‌می‌دارم اتفاق بخصوصی نمی‌افتد، اما وقتی به سرعت ایـن کار را انجام می‌دهم مایع به قاشق و خودش می‌چسبد،

انگار که تبدیل به یک حباب بزرگ می‌شود!

1

نکته : اگر چنین نتیجه ای حاصل نشد ، مقدار نشاسته یا آبی که استفاده کرده‌اید را تنظیم کنید.

( در قسمت مبانی علمی ، درباره پدیده دیتلانسی چیزهای بیشتری پیدا میکنید!)


آزمایش پنیر

درست کردن پنیر در اتاق خودتان ، با جادوی شیمی، کار سختی نیست! بیاین آزمایش کنیم!

- لوازم مورد نیاز :

2 لیوان آزمایشگاه
قاشق اندازه‌گیری
1 لوله آزمایش
یک لباس تمیز
شیر
سرکه یا آب لیمو


1 - مقدار 40 میلی‌لیتر شیر را در یکی از لیوان‌های آزمایش بریزید و سپس به مدت حدودا 40 ثانیه در یک مایکروویو 600 وات گرم

کنید. مراقب باشید که شیر آنقدری گرم نشود که به جوش آید.


1

2 - با دقت 10 میلی‌لیتر سرکه (یا آب لیمو) به صورت کم کم به لیوان آزمایش اضافه کنید. محتویات لیوان را کاملا هم بزنید. لیوان

آزمایش در این مرحله به مقدار زیادی داغ میشود پس دور آن را با یک دستمال بپوشانید تا بتوانید در حین هم زدن آن را نگه دارید


3 - زمانی که تکه‌های سفید رنگ شروع به شکل‌گیری کردند، شیر را از طریق یک پارچه تمیز پالایش کنید.

1

ماده به دست آمده همان پنیر خودمان است! به پنیرهایی که از این روش درست میشوند پنیر روستایی می‌گویند که پنیری تازه

است و مردم آن را بـر روی سالاد یـا در ساندویچ دوست دارند. امـا توجه داشته باشید پنیر درست شده در ایـن آزمایش مناسب

خوردن نیست !


(در قسمت مبانی علمی ، فرایند این آزمایشی که انجام دادید ، به صورت علمی توضیح داده شده است ! )



آزمایش خنثی‌سازی


این آزمایش آخر می‌تواند بسیار خطرناک باشد، پس در حین انجام آن با دقت بسیار عمل کنید.

- لوازم مورد نیاز

لیوان آزمایشگاه
2 لوله آزمایش
جوش شیرین (سودیم هیدروژن کربونات)
سرکه یا لیمو ترش
یک قیف

1 مقدار 1 قاشق سرپر (با استفاده از قاشق اندازه‌گیری) از جوش شیرین را در یک لوله آزمایش بریزید. لوله آزمایش را تا علامت

5 میلی‌لیتر پر آب کنید و اجازه دهید تا پودر کاملا در آن حل شود.با کمک قیف می‌توانید راحت‌تر و بدون سر ریز شدن آب را اضافه

کنید.


2 لوله آزمایش دیگر را تا علامت 15 میلی‌لیتر با سرکه پر کنید.

3 محتویات لوله‌های آزمایش را به طور همزمان در لیوان آزمایش بریزید. دقت کنید که هیچ چیز به بیرون نریزد!

1

نتایج به دست آمده را در جدولی مانند جدول زیر یادداشت کنید :

1


(در قسمت مبانی علمی ، فرایند آزماشی که انجام دادید ، به صورت علمی توضیح داده شده است ! )


این آزمایش‌های شیمیایی دقیقا چه هستند؟


آزمایش، فرآیندی علمی است که برای آزمایش یک نظریه یا اثبات یک واقعیت انجام می‌گیرد. آزمایش‌های شیمیایی به منظور بررسی

ویژگی‌های مواد معین صورت می‌گیرند و همچنین فهمیدن این که چه واکنش‌های شیمیایی در ارتباط با این مواد می‌تواند اتفاق بیافتد.

در این کیت ، پنج آزمایش شیمیایی مختلف معرفی می‌شوند که برای انجام آن‌ها از لوله‌های آزمایش ، لیوان مخصوص آزمایش ، و سایر

لوازم متداول در رشته شیمی بهره خواهید گرفت.



عناوین این آزمایشات به شرح زیر است :

1

ماده لزج


چسب مایع حاوی یک پلاستیک محلول به نام الکل پولیوینیل است. زمانی که محلول حاوی بوراکس به چسب اضافه می‌شود، بوراکس

ذرات الکل پولیوینیل را به یکدیگر متصل می‌کند.

1

پس از آن که همه ذرات الکل پولیوینیل بوسیله بوراکس بهم متصل شدند، محلول فشرده شده و حالت ارتجاعی پیدا می‌کند.

1

ماده چسبناکی که در این آزمایش درست شد در انگلیسی slime نام دارد. این آزمایش با هر چسبی که حاوی الکل پولیوینیل باشد قابل

اجرا است. انواع چسب‌های موجود در خانه خود را امتحان کنید و ببینید آیا با آن‌ها هم می‌توانید این ماده لزج را درست کنید!

تفاوت میان چسب‌هایی که می‌توان برای ساخت ماده لزج استفاده کرد و چسب‌هایی که نمی‌توان


چسب‌هایی که حاوی الکل پولیوینیل باشند می‌توانند بـرای درست کردن ماده لزج مورد استفاده قرار بگیرند و چسب‌هایی کـه حـاوی ایـن

ماده نباشند خیر. برای پی بردن به وجود یا عدم وجود الکل پولیوینیل در چسب می‌توانید با استفاده از چسب مورد نظرتان اقدام به درست

کردن ماده لزج کنید. تشخیص وجود یـا عدم وجود چیزهای مختلف در مـواد از متداول‌ترین دلـایـل بـرای اجرایی کردن آزمایش‌های شیمیایی

است.



پدیده salting out


همانطور که در بالا توضیح داده شد، چسب مایع حاوی الکل پولیوینیل بود. زمانی که نمک به چسب الکل پولیوینیل اضافه می‌شود، به آن

نفوذ کرده، و فضای بین قطعات الکل پولیوینیل را اشغال می‌کند. سپس، زمـانـی که قطعات الکل پولیوینیل جانشین شـدنـد، بـا یکدیگر متحد

شده و سفت می‌شوند.


1

به این پدیده در انگلیسی salting out گفته می‌شود که به لحاظ مکانیسم شیمیایی از اساس با آنچه که در آزمایش ماده لزج مشاهده کردیم

متفاوت است. پدیده salting out در فرآیندهای غذاسازی بخصوصی هم قابل مشاهده است. برای مثال، در درست کردن توفو، ماده‌ای بـه نـام

سولفات کلسیم به شیر سویا اضافه می‌شود. سولفات کلسیم همان نقش نمک را بازی می‌کند و پدیده salting out موجب سفت شدن شیر

سویا و بدست آمدن توفو می‌شود.

1

* نمی دانید توفو چیست ؟

غذایی است که از فرایند بستن شیر سویا به دست می‌آید. این شیر دلمه بسته را با فشار به قالب‌های سفید نـرم تبدیل می‌کنند. خاستگاه توفو

چین است . توفو کالری پایین و آهن کمابیش بالایی دارد و میزان چربی آن اندک است.توفو به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان هم مرتبط است



پدیده دیلاتنسی


این پدیده زمانی قابل مشاهده است که مقدار زیادی از ذرات حل ناشدنی در مقداری مایع با یکدیگر ترکیب شوند. مواد دیلاتنت به نحوی همچون

جامدات رفتار می‌کنند. اما، در طبیعت خود مایع باقی می‌مانند. زمانی که سعی می‌کنید با انگشت خود مایعات دیلاتنت را هم بزنید، میان زمانی

که به سرعت این کار را انجام می دهید و زمانی که به آهستگی انجام می‌دهید تفاوتی را در بافت آن احساس می‌کنید.

1

چه چیز موجب وقوع دیلاتنسی می‌شود؟

زمانی که مقدار زیادی نشاسته در آب حل می‌شود، آب بوسیله ذرات نشاسته بسیار غلیظ می‌شود. اگر این آب را به آهستگی با قاشق هم بزنید

متوجه تفاوتی در آن نمی‌شوید. بـه این خاطر که ذرات نشاسته همراه با آب حرکت می‌کنند. اما اگر آب را خیلی سریع هم بزنید، فقط آب می‌ تواند

هم‌سرعت با قاشق حرکت کند، در حـالـی که ذرات نشاسته عقب می‌مانند. در این صورت، در فضایی که آب خالی می‌کند – به خاطر لحظه‌ای که

طول می‌کشد تا ذرات نشاسته به پشت آن برسند– مایع عملا مشابه جامدات رفتار می‌کند.

1

پنیرتان چطور درست شد ؟


زمانی که به شیر نگاه می‌کنیم آن را به صورت یک مایع سفید رنگ می‌بینیم. اما شیر در واقع بی‌رنگ است. به این خاطر آن را سفید می‌بینیم که

شیر حاوی ذرات ریزی است که نور را منعکس می‌کنند. این ذرات از پروتئینی تشکیل شده‌اند که زمانی که دما بالا برود یـا در معرض یـک چیز ترش

قرار بگیرند با هم به صورت توده‌ای در می‌آیند و سفت می‌شوند. این خاصیت در درست کردن پنیر روستایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

1


خنثی‌سازی


این آزمایش نوعی از واکنش‌های شیمیایی به نام خنثی‌سازی را نشان می‌دهد. این آزمایش ویژه از این واقعیت سر منشاء می‌گیرد که سرکه

و جوش شیرین از جهت طبیعت شیمیایی کاملا ضد یکدیگر هستند. سرکه یک اسید و جوش شیرین یک باز (قلیایی) است. زمانی که اسید و

باز با یکدیگر ترکیب میشوند، همانطور که در این آزمایش دیدیم،اغلب موجب یک واکنش شیمیایی می‌شود که منجر به تولید گاز و کف میشود.

خنثی‌سازی به این اتفاق و دیگر واکنش‌هایی که در زمان ترکیب اسید و باز صورت می‌گیرند؛ اشاره دارد.

واکنش‌های شیمیایی در زندگی روزمره ما


وقتی عبارت واکنش شیمیایی را می‌شنوید، چه تصویری به ذهن‌تان وارد می‌شود؟ شاید لوله‌های آزمایشی که می‌ترکند؟ توده‌های ابـری موج‌دار

از جنس دود؟ مایعاتی که با رنگ‌های درخشان عجیبی می‌درخشند؟

این درست است که همه این چیزها در واکنش‌های شیمیایی معمول است.اما واکنش‌های شیمیایی به بسیاری طرق دیگر هم میتوانند رخ دهند.

واکنش‌های شیمیایی هر روزه در اطراف ما اتفاق می‌افتند.برای مثال، زمانی که چیزی میسوزد ، در حال انجام نوعی واکنش شیمیایی است.چوب

کبریت پس از سوختن سیاه می‌شود. اینجا، یک واکنش شیمایی به نام اکسیداسیون در حین سوختن چوب به وقوع می‌پیوندد.

1

میدانستید که محصولات پیش‌پا افتاده‌ای نظیر باتریها با کمک واکنش‌های شیمیایی کار میکنند؟همانطور که می‌توانید ببینید، واکنش‌های شیمیایی

چیزهایی هستند کـه ما به شدت بـه آن‌ها وابسته‌ایم . واکنش‌های شیمیایی به ما فایده می‌رسانند و در سراسر دنیای اطراف شما در حـال وقوع

هستند.

1












 افزودن به سبدسفارش

مجموعه ای آموزشی و علمی درباره باکتری ها به همراه آزمایش های عملی و ابزار کامل

  • طبقه بندی: علمی آموزشی

  • رده سنی از: 6 سال تا: 99 سال

  • بارکد: 1000000115499

  • شماره آیتم: TXL-107

  • قیمت: 3,550,000 ریال

  • ابعادجعبه: 16.00 * 6.00 * 22.50 سانتیمتر
515ec0e84e60fe7ea1d33d16b47875ae.jpg

توضیحات
با استفاده از این کیت میتوانید پنج آزمایش مختلف فیزیکی و شیمیایی را با
ساخت مواد خمیری و ژل مانند انجام دهید. داخل محصول تمام مواد و ابزاری
که برای ترکیب مواد شیمیایی و ساخت ژل مخصوص محصول لازم است را در
اختیار شما قرار میدهد . پنج آزمایش به این شرح است :1- آزمایش ژل کثیف
کاری: در این آزمایش ، یاد میگیرد که چگونه یک مشت ژل کثیف کاری درست
کنید. 2- ساخت توپ فنری ( توپ شیطونک ) : در آن به ساخت توپ شیطونک
خواهید پرداخت . 3- آزمایش ماده Dilatancy : با ماده ای مایع و مرموز به نام
Dilatancy که خواص فیزیکی خاصی دارد آشنا خواهید شد . 4- آزمایش ساخت
پنیر: در این مرحله میتوانید با استفاده از شیر ، پنیر خود را بسازید. 5- آزمایش
خنثی سازی : در این آزمایش میتوانید خمیر حبابی بسازید !
محتویات
- دفترچه راهنمای رنگی و تصویری
- چسب مایع ( PVA Glue )
- دو عدد لوله آزمایشگاهی
- پایه مخصوص لوله آزمایشگاهی
- ظرف ساخت محلول و قاشق
- قطره چکان
- قیف
- بوراکس(گونه ای ماده معدنی مانند نمک )
مبانی اموزشی
- آشنایی با آزمایش ها و واکنش های شیمیایی
- آشنایی با خواص شیمیایی و فیزیکی مواد مختلف
337079d6f0ed58961fcf3579ee8a02b5.jpgbf6a7918820d8e8ab2737d8ae86d3a67.jpg781b564c9ddd3e74fff400165844ee27.jpg

قوانین پایه‌ای که باید حین انجام آزمایش‌ها رعایت نمایید
1- خارج کردن پودر از بسته‌بندی: برای خارج کردن پودر از بسته‌بندی آن، از
قاشق اندازه‌گیری استفاده کنید.2-استفاده ازلوله‌های آزمایش: اگردرآزمایشی
از شما خواسته شد که مقداری مایع درون یکی از لوله‌های آزمایش بریزید
مراقب باشیدکه بیش ازحد نریزید. (درغیراینصورت ممکن است با تکان دادن
لوله مایع درون آن سرریز شود.)
شستشوی لوازمی که در حین آزمایش مورد استفاده قرار می‌گیرند
پس از انجام هر آزمایش، بسیار مهم است که لوازمی که از آن‌ها استفاده کرده‌اید
را بشویید.1- از آب و یک محصول پاک‌کننده مناسب برای شستشوی لوازم آزمایش
استفاده کنید.2- دوباره لوازم را با مقدار مناسبی آب، آبکشی نمایید.
آزمایش ماده لزج
لوازم مورد نیاز:
1-لیوان آزمایشگاه2- لوله آزمایش
3-قاشق اندازه‌گیری 4-بوراکس
5-چسب الکل پولیوینیل مایع
1- چسب الکل پولیوینیل مایع را به مقداری در لیوان آزمایشگاه بریزید که به
خط 20 میلی‌لیتر برسد.تمام ظروف خود رابامایع ظرفشویی به خوبی بشویید .
سپس با محلول ضدعفونی کننده و پنبه آن را دوباره تمییز و خشک کنید .
( حتی داخل سرنگ را هم با جدا کردن اهرم فشاردهنده آن تمییز کنید)
2-یک قاشق ژلاتین و دو قاشق ازآب سبزیجات خودراداخل لیوان آزمایشگاهی
بریزید .
روش‌های مختلف برداشتن مواد با استفاده از قاشق اندازه‌گیری :
07448730e2edc8fc05cb3a1ea3bd94a9.jpgdc376c1fc13f38c88bd615f8abf5acd2.jpg56002759eafcff786915f11f8bcf79e4.jpg

3- به لوله آزمایشی که در مرحله 2 آماده کرده‌اید آب اضافه کنید تا به خط 10
میلی‌لیتر برسد. در آن را محکم بسته و تکان دهید تا محتویات لوله با هم مخلوط
شوند.4 - از لوله آزمایش باقی‌مانده برای اندازه‌گیری 20 میلی‌لیتر آب استفاده کنید.
این مقدارآب را در لیوان حاوی چسب الکل پولیوینیل مایع که درمرحله 1 آماده کرده
بودید بریزید.
5:با استفاده از سرنگ ، داخل هر بخش ظرف کشت باکتری را از سه میلی لیتر
مایعی که درست کرده اید پر کنید . به ترتیبی که در تصویر نشان داده شده
است نخست از آ1 تا آ4 و از ب1 تا ب4 ، این کار را انجام دهید
6:پس از اتمام کار ، درب ظرف کشت باکتری را بسته و آن را با استفاده ازچسب
نواری کیپ و محکم کنید ، به طوری که هیچ روزنه ای باقی نماند.سپس ظرف
کشت باکتری را در یک مکان گرم قرار دهید و به مدت چند روز صبر کنید وبا
آن کاری نداشته باشید تا باکتری ها به تغذیه و رشد و تکثیر بپردازند .
17c7148da4a52633eb28d108e436bdfc.jpg59e67c14e40dda09e0244a11f6199585.jpg44271a1db5c0cff42008951737c1fdbe.jpg




آماده سازی برای آزمایش (2) :
ساخت یک زمینه کشت باکتری چندگانه

1- همانند آزمایش قبل ، به همان شکل ظروف خود را بشویید .
توجه داشته باشید که سرنگ را چند بار پر ازمایع ولرم کنید و
خالی کنید تا به خوبی از ژلاتین پاک شود .
2- یک قاشق ژلاتین را داخل لیوان آزمایشگاهی بریزید.
3- تا 50 میلی لیتر از لیوان آزمایشگاهی را از آب جوش
پرکنید و به خوبی هم بزنید .
4- ژلاتین را داخل ماکروویو حرارت دهید تا مایع شود . نخست چند
ثانیه آن را حرارت دهید تا آب شود و جوش بیایید ( کمی قُل بزند! ) .
سپس به آرامی لیوان را از لبه گرفته و تکان دهید تا مواد باز هم با
هم حل شوند . سپس برای چند ثانیه دیگر ظرف را داخل مایکروویو
گذاشته و حرارت دهید تا به خوبی مایع و حل شود .
5- با استفاده از سرنگ ، ردیف سوم از ظرف آزمایشگاهی را پرکنید .
هر قسمت سه میلی لیتر،توجه داشته باشید مانند تصویر ازسلول
سی1 شروع و تا سلول سی 4 ادامه دهید . ( توجه داشته باشید
سلول های آ و ب ، در آزمایش قبل پر شده اند ، مراقب باشید این
مایع جدید را با آنها قاطی نکنید و فقط سلول های ردیف سی را پرکنید)
2935b1068e016a4e2e23303d1a2fbfdb.jpgde0c938d6749ae59a9243e418107d82c.jpg46a9fcb03d07857c6a3574e3a10fc7f9.jpg

6در این مرحله ، با سلول سی1 کاری نداشته باشید و بگذارید تنها
حاوی ژلاتین مایع باشید . اما سلول های سی 2 و سی 3 و سی 4 هر
یک را با یک نوع ماده غذایی که پیش از این نام بردیم و آماده کرده اید
( مانند پودر کاکائو یا آرد گندم و آب گوشت و ... ) پر کنید . برای این
کار ازانتهای قاشق آزمایشگاهی که پیمانه بسیارکوچکتری دارد استفاده کنید.
7- پیش از بستن دوباره درب ظرف کشت باکتری و سفت شدن
ژلاتین ها ، سلول های سی 1 و سی 2 و سی 3 را با انتهای کوچک
قاشق آزمایشگاهی ، هم بزنید .
8- درب ظرف را بگذارید هم خیلی کیپ و محکم نکنید . بعد از اینکه
ژلاتین ها خنک شدند و هیچ بخاری روی سلول های ظرف وجود نداشت،
درب ظرف را محکم و کیپ کنید .آماده سازی برای انجام آزمایشات انجام
شد . حالا به انجام آزمایشات مختلف بپردازیم!
7d1c3df6e67a17c74476a75f852523f5.jpg8a35e07c310f1d755c367efa9f501966.jpgfd47867781346f25a23b778f0b8956fa.jpg



آزمایش شماره یک :
مشاهده باکتری های روی دست ها

معمولا وقتی به خانه برمیگردیم به ما میگویند « دست هایت رو بشور! »،
مگه نه ؟ فکر میکنید چرا ؟ بزارید باهم ببینیم چرا باید دستهای خودمان
را بشوریم .
نکته مهم : باز هم متذکر میشویم که اگر حین انجام آزمایشات
و طی مراحل مختلف درب ظرف کشت باکتری را زمان زیادی باز بگذارید، به
احتمال زیاد باکتری هایی به غیر باکتری های مورد نظر ما در آزمایش وارد
شوند و آزمایش را با خطا و خرابی همراه کنند ، پس توجه داشته باشید حین
انجام مراحل مختلف ( چه درمراحل آماده سازی آزمایش و چه مراحل آزمایش )
هروقت لازم شد درب ظرف آزمایش را باز کنید، این کاررادرکوتاه ترین زمان ممکن
انجام دهید و نگذارید درب ظرف کشت باکتری بیهوده و به مدت طولانی بازبماند.
ملزومات :
ظرف کشت باکتری آماده شده برای کشت و زیست باکتری ها
( که در مراحل آماده سازی آزمایش ساختید )

ملزومات از خانه :
خاک مرطوب ، محلول ضد عفونی کننده ، صابون
d948aaf552f76cb27980a0169abd7abf.jpgf5d7a12edbd21cb4489c1fc9170d5754.jpg4dd6044da917122341b794728ad5ba53.jpg

قدم اول
از محیط هایی مثل جنگل ، پارک ها و یا باغچه خانه خود مقداری خاک
مرطوب بردارید .
قدم دوم
یکی از انگشتان خود را در خاک جمع آوری شده فرو کنید ، طوری که مقداری
خاک به سر انگشت شما بچسبد. سپس درب ظرف کشت باکتری را برداشته
و انگشت خاکی خود را داخل سلول آ1 فرو کنید ( به آرامی طوری که محتویات
داخل سلول به هم نریزد و خراب نشود . به عبارت تنها با انگشت خاکی خود
داخل سلول را لمس کنید ) . بالافاصله درب ظرف کشت باکتری را ببندید.
سپس یک بار دیگر انگشت خود را خاکی کنید و بعد انگشت خود را با
آبِ شیر و بدون هیچ ماده شوینده ایآب کشی کنید . سپس درب ظرف
کشت باکتری را برداشته و با انگشت شسته شده با آب داخل سلول آ2
را لمس کنید ( به آرامی ). بالافاصله درب ظرف کشت باکتری را ببندید
.بار دیگر انگشت خود را خاکی کنید اما اینبار دست خود را با صابون بشویید
. سپس درب ظرف کشت باکتری را برداشته و با انگشت شسته شده خود
داخل سلول آ3 را لمس کنید . بالافاصله درب ظرف کشت باکتری را ببندید.
بار دیگر انگشت خود را خاکی کنید ، اینبار دست خود را با صابون و بعد از
صابون با محلول ضد عفنونی کننده بشویید سپس درب ظرف کشت باکتری
را برداشته و با انگشت شسته شده خود داخل سلول آ4 را لمس کنید.بالافاصله
درب ظرف کشت باکتری را ببندید.در انتها شما در هر یک از سلول های آ1 تا آ4
یک نمونه جداگانه برای بررسی دارید.وقتی کارتان تمام شد،برای ادامه نمونه گیری
وارد آزمایش شماره دو شوید.
f28012aba9a98972ba29e9412edb2542.jpgd7c33b4fb8213ff3022955ec96b825c1.jpga150b6504ad8748accd4137f7a5cad9b.jpg





آزمایش شماره دو : باکتری های
موجود در خانه و اطراف آن

دانستن اینکه در اطراف خانه چه مقدار باکتری و چه نوع باکتری هایی وجود
دارند ، بسیار مهم است چون اگر باکتری مضری وجود داشته باشدممکن است
وارد غذا و بدن ما شود و ما را با بیماری و خطر مواجه کند .بیایید از طریق این
آزمایش به پیدا کردن باکتری های داخل خانه و اطراف آن بپردازیم.
ملزومات :
ظرف کشت باکتری که برای رشد و تکثیر باکتری ها آماده سازی شده است ( همان
ظرفی که در مراحل آماده سازی آزمایش تهیه کردید و در آزمایش شماره یک تعدادی
نمونه در آن قرار دادید ) . سرنگ_گوش پاک کن
ملزومات از خانه :
نمک ، سرکه ، یک نوع مایع ( میتواند هر مایعی که در اطرافت هست باشد )
قدم اول
جایی را انتخاب کنید که احتمال میدهید در آن باکتری یافت شود . مثل سطح
آشغال خانه و ... ، با استفاده از گوش پاک کن مقداری از ماده انتخابی خود
نمونه گیری کنید .باید به اندازه آغشته کردن 4 سلول از ظرف کشت باکتری
نمونه گیری کنید. این کار با یک گوش پاک کن هم میسر است ، اما اگر لازم
شد از چند گوش پاک کن دیگر استفاده کنید .
قدم دوم
با استفاده از گوش پاک کن خود که حاوی باکتری های نمونه گیری شده ی شما
است ، سلول ب1 را بهآرامی و ملایمت آغشته به باکتری های خود کنید . ( برای
این کار به آرامی گوش پاک کن خود را به سطح مواد داخل سلول بمالید ) . برای
سلول ب1 هیچ کار دیگری لازم نیست انجام دهید .
سپس با سلول ب 2 هم همان کاری را بکنید که با سلول ب1کردید ،بااین تفاوت که
این بار پس از آغشته کردن سلول باگوش پاک کن به باکتری ، بااستفاده از سرنگ،
یک قطره سرکه داخل سلول بریزید .سپس سلول ب3 را همانند سلول ب1 و ب2
توسط گوش پاک کن به باکتری ها نمونه گیری شده آغشته کنید ، بااین تفاوت که
این بار به جای سرکه ، داخل آن یک قطره آب نمک بریزید ( با استفاده از سرنگ )
سپس سلول ب4 را نیز همانند سلول های قبلی توسط گوش پاک کن به باکتری ها
نمونه گیری شده آغشته کنید ، با این تفاوت که این بار یک قطره از مایعی دلخواه
که در اطراف خود میبینید بریزید . این مایع میتواند هر مایعی باشد ، ولی سعی کنید
مایعی را انتخاب کنید که فکر میکنید جلوی باکتری ها را برای رشد میگیرد .در انتها شما
در هر یک از سلول های ب1 تا ب4 یک نمونه جداگانه برای بررسی دارید. وقتی کارتان
تمام شد ، برای ادامه نمونه گیری وارد آزمایش شماره سه شوید.
4f4281f9fd64b6f0ec0439a4ee011b4b.jpg74a8c8c61d1d1144a21f330a1a642bee.jpg13bd54852fcf3a7d550fffb863b1494e.jpg




آزمایش شماره سه :
مواد غذایی مورد علاقه باکتری ها

ما انسان ها به غذای متعادلی از انواع مواد مغذی نیاز داریم تا به شکل سالم رشد
کنیدمثل گوشت و سبزیجات و میوه ها و ... . درست مثل ما ، باکتری ها هم به
مواد مغذی خاص خود برای رشد مناسب احتیاج دارند و بعضی غذاها برای آن ها
بسیار مناسب و بعضی برای رشد و تکثیر آن ها نامناسب است . در ادامه این
آزمایش خواهیم فهمید چه نوغ غذاهایی مورد علاقه باکتری ها است .
ملزومات : _ظرف کشت باکتری که برای رشد و تکثیر باکتری ها
آماده سازی شده است _ گوش پاک کن
ملزومات از خانه : _چسب نواری
در این آزمایش ، از همان مکان و همان ماده ای که در مرحله قبل استفاده
کردید،استفاده کنید . اینبار گوش پاک کن را در سلول ها سی 1 ، سی 2 ،
سی 3 و سی 4که قبلا در مراحل آماده سازی آزمایش با موادغذایی پر کرده
بودیم ، به آرامی کشیده و آغشته به باکتری کنید.
پس از اتمام کار ، درب ظرف کشت باکتری را بسته و آن را با استفاده از چسب
نواری کیپ و محکم کنید ، به طوری که هیچ روزنه ای باقی نماند . سپس ظرف
کشت باکتری را در یک مکان گرم قرار دهید و به مدت چند روز صبرکنید و با آن
کاری نداشته باشید تا باکتری ها به تغذیه و رشد و تکثیر بپردازند .
نتیجه
پس از اینکه چند روز گذشت ، به سراغ ظرف کشت باکتری بروید .
اگر آزمایش ها را درست انجام داده باشید، با مشاهده سلول ها و
رنگ و شکل مواد داخل آن ، میتوانید نتیجه گیری هایی که در
ادامه می آید را برای هر آزمایش بکنید .
1c00cc6fab0198800d4ee3515ffc098b.jpg239e4c01d2fc24398712bb1fee883b4e.jpgffc91e0d83d3027301f6f4acb5b9a424.jpg




نتیجه گیری آزمایش یک
اگر دقت کنید ، میزان باکتری های موجود در سلول های آ1 تا آ4 متفاوت
است و به تدریج کمتر میشود . در نتیجه میتوان اینطور نتیجه گرفت :
نتیجه گیری آزمایش دو
سرکه و نمک موادی هستند که از رشد باکتری ها جلوگیری میکنند ! اگر به سلول های
ب1 تا ب3 نگاه کنیدو آزمایش ها را درست انجام داده باشید ، سلول ها باید شکلی
مانند تصاویر زیر داشته باشند :
نتیجه گیری آزمایش سه
اگر آزمایش ها را به درستی انجام داده باشید ، سلول ها سی 1 تا سی 4 شما باید شکلی
شبیه تصویرهای زیر داشته باشد و میتوان از آن اینطور نتیجه گرفت که غذای مورد علاقه
و بسیار مناسب برای رشد و تکثیر و تغذیه باکتری ها ، پودر کاکائو و آب گوشت یا آب مرغ
و یا موادی مانند اینها است .
98b669b7fb05bf11796b87cfb124180e.jpg226f8addb5b4e4e0feb5c614c16ef61d.jpg55e1eed3b6f2e1841254ddf54a859bc8.jpg







تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 سه‌شنبه 27 آبان 1399 [19:16]   17   امیر طیبی      جاری 
 سه‌شنبه 27 آبان 1399 [18:38]   16   امیر طیبی      v  c  d  s 
 سه‌شنبه 27 آبان 1399 [11:01]   15   امیر طیبی      v  c  d  s 
 سه‌شنبه 27 آبان 1399 [10:22]   14   امیر طیبی      v  c  d  s 
 سه‌شنبه 27 آبان 1399 [09:53]   13   امیر طیبی      v  c  d  s 
 سه‌شنبه 11 مهر 1396 [09:21]   12   احسان      v  c  d  s 
 پنج‌شنبه 03 تیر 1395 [12:14]   11   sina_f      v  c  d  s 
 پنج‌شنبه 03 تیر 1395 [11:36]   10   sina_f      v  c  d  s 
 سه‌شنبه 01 تیر 1395 [11:18]   9   sina_f      v  c  d  s 
 سه‌شنبه 01 تیر 1395 [10:28]   8   sina_f      v  c  d  s 
 یکشنبه 23 خرداد 1395 [07:00]   7   sina_f      v  c  d  s 
 دوشنبه 19 بهمن 1394 [15:09]   6   sina_f      v  c  d  s 
 دوشنبه 19 بهمن 1394 [09:37]   5   sina_f      v  c  d  s 
 دوشنبه 19 بهمن 1394 [09:04]   4   sina_f      v  c  d  s 
 دوشنبه 19 بهمن 1394 [08:58]   3   sina_f      v  c  d  s 
 دوشنبه 19 بهمن 1394 [08:57]   2   sina_f      v  c  d  s 
 پنج‌شنبه 24 دی 1394 [06:50]   1   حامد      v  c  d  s