اما یکی از سبزیهای سرد، خرفه است؛ در عربی به این سبزی، فَرفَخ میگویند، اسم دیگر آن که در روایات هم آمده است "بقلة الفاطمة یا بقلة الزهرا" یعنی سبزی حضرت زهرا (سلاماللهعلیها)؛ در روایات آمده است که حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) علاقهٔ خاصی به این سبزی داشتند به همین خاطر به این نام معروف شده است.
فارسیزبانها از قدیم به آن پرپَهَن یا پرپین میگفتند، چون برگهای پهنی دارد؛ بنیامیه از روی لجاجت، اسم بدی روی این سبزی گذاشتند و آن را بقلة الحَمقاء، یعنی سبزیِ احمق، نامیدند! چرا این اسم را گذاشتند؟ چون این گیاه خودرو است و همهجا سبز میشود. گفتند سبزیای که همهجا سبز شود تا همه بر روی آن پا بگذارند و رد شوند، سبزی احمقی است!
خرفه از نظر ظاهر ساقهٔ ضخیمی دارد که رنگ آن مایل به سرخ است؛ از نزدیک اگر دقت کنید، این سرخی را در ساقهاش میبینید.
روایات قویی هم درباره سبزی خرفه آمده است؛ از امام صادق علیهالسلام روایت داریم: لَیْسَ عَلَی وَجْهِ اَلْأَرْضِ بَقْلَةٌ أَشْرَفَ وَ لاَ أَنْفَعَ مِنَ اَلْفَرْفَخِ وَ هُوَ بَقْلَةُ فَاطِمَةَ یعنی "در روی زمین گیاهی والاتر و سودمندتر از خرفه نیست و آن سبزی فاطمه است. "
پس میبینید که در خلقت، عنایت خاصی به این سبزی شده است که چنین روایتی دربارهاش داریم؛ در نظام خلقت، غذاها یکسان نیستند و به بعضی نسبت به بعضی دیگر برتری داده شده است، این حقیقت در آیهٔ ۴ سورهٔ رعد مورد تأکید قرار گرفته است. میفرماید: وَ فِی الْأَرْضِ قِطَعٌ مُتَجَاوِرَاتٌ وَ جَنَّاتٌ مِنْ أَعْنَابٍ و َزَرْعٌ و َنَخِیلٌ صِنْوَانٌ وَ غَیْرُ صِنْوَانٍ یُسْقَی بِمَاءٍ وَاحِدٍ و َنُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَی بَعْضٍ فِی الْأُکُلِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ
"و در زمین قطعاتی است کنار هم و باغهایی از انگور و کشتزارها و درختان خرما چه از یک ریشه و چه از غیر یک ریشه که با یک آب سیراب میگردند و
>با این همهبرخی از آنها را در خوراک بر برخی دیگر برتری میدهیم. بیگمان در این امر برای مردمی که تعقل میکنند، دلایل
>روشنیاست. "