نام کاربر
رمز ورود
برو انصراف
         0
مبینا عظیم بیک: آشنایی با گیاهان بیرونی!(بخش اول) سه‌شنبه 30 دی 1399 [05:47]
....................................................................گل صدتومانی و خاندان قاجار....................................................................

این گل خاص و دوست داشتنی یکی از ویژگی هاش اینه که پیازش تا صد سال توی خاک زنده میمونه و هرسال هم رشد میکنه و بچه تازه به دنیا میاره ! البته من صدساله نشدم هنوز که ببینم ولی خوب اونایی که داشتن و نسل به نسل سینه به سینه منتقل شده بهم گفتن وقتی گل میده هوش از سر آدم میره از بس گلهای زیبا و درشتی داره ! شبیه به گل رز هست ولی خیلی پرپر و گلبرگهای فشرده تر ! برگ های آن بریده بریده و دارای ریشه غده ای است. اندام جنسی نر گاهی تبدیل به گلبرگ شده و به زیبایی اون کمک میکنه ولی این باعث میشه که از قدرت زایشی گیاه کم بشه!!!

1

در زمان قاجار و مظفرالدین شاه ، گیاهشناس جرج پترویا این گل رو تازه وارد ایران کرده بود و آن دوران تنوع گل در ایران محدود بود،وقتی این گل آمد قیمتش 100 تومان بود و نسبت به گلهای دیگر گران قیمت تر بود.از انجایی که مردم اسم این گل را نمیدانستند به ان گفتند ( آن گل 100 تومانیه!! ) و از آنجا بود که این گل به گل 100 تومانی رواج یافت.

کاشت
دوستان برخلاف همیشه اینبار از صفر یعنی از زمان کاشتش شروع میکنم. برای کاشت دوستان باید غده یا ریشه روبه بالا یعنی روبه سمتی که چشمهاش قرار دارند کاشته بشه و باید طوری کاشته بشه که حتما ۵ سانت در بالاش خاک قرار بگیره ! از از خاک بزنه بالا گل نمیده !!! برای جلوگیری از بیماری قارچی فاصله ی هرپیاز با بقیه حداقال 20 سانت باشه ! حالا داستانش نمیدونم چیه ولی برای توی باغچه باید حتما 5 سانت خاک بالاش بیاد ! توی زمستون باید بکارید تا نیاز سرماییش برطرف بشه! اگه سرما نبینه گل نمیده !! ضمنا توی گلدون هم سایز 17 مناسبه براش بازم هم 5 سانت خاک بالاش باشه ! سرما ببینه و اکیدا توصیه میشه خاک باغچه نصف نصف با کود حیوانی یا پیت ماس ترکیب بشه ! خاک ضعیف باشه بازم گل نمیده !

آبیاری
آبیاری بسیار مهمه ! دوستان وقتی سال اول این گل رو توی زمستون کاشتید و اومد اگه آبیاری زیاد باشه مثلا هر روز اب بدید ، بهتون گل نمیده ! پس رابطه ی مستقیم با گلدهیش داره ! هفته ای یبار ابیاری براش کافیه نهایتا دوبار! اب زیاد یعنی گلدهی کم !

نور
رابطه ی مستقیم گلدهی و نور دراین گیاه برای همه ثابت شده ! نقطه ی کاشت باید زیر برق افتاب باشه ! بعد از اتمام گلدهی باید گلهاش چیده بشه تا به بذر نشینه ! توی این مدت یعنی برگها به تنهایی کار میکنن تا ریشه ها و بچه های گیاه رو زیاد کنن و برای سال بعد اندوخته غذایی جمع کنن ، نورش کم باشه سال بعد غده های خوبی نمیده وهمون سال هم گل خوبی نمیده. دوستان عزیز نور ک و سایه زیاد باعث میشه گل درهمون مرحله ی غنچه بودن خشک بشه.

دما
دوستان بعد از کاشت در زمستان بایدسرما ببینه تا سطح هورمون جیبرلینش برای جوانه زنی بره بالا یا به عبارتی خوابش برطرف بشه و بعد باید گرما ببینه تا جوانه بزنه ! این گیاه به شدن به سرما مقاوم هست وجالبه بدونید در متاطقی سردسیری مثه دماوند ، آذربایجان گلها با کیفیت تر و عمر بیشتری دارند اگه در جنوب کشور میخاید بکارید اصلا نگران نباشید چون توی باغچه نمیشه کاشت چون نیاز سرماییش برطرف نمیشه ، پس باید توی گلدون کاشته اب بدید وبذارید توی یخچال دوماه بمونه بعد بیارید شب عید بکارد توی باغچتون!

گلدهی و تغذیه
قبل از گلدهی با کودای میکرو مثه بور و روی و منیزیم محلول پاشی کنید تا گلاش زیاد بشه و زمانی که داشت غنچه هاش مشخص و دیده میشد باید بهش کود گلدهی بدید تا اندازه گلها بیشتر بشه ! بعد از اتمام گلدهی هم با فسفات وپتاسیم تغذیه بشه ! اغلب در اوایل تابستان گل می ده زمان گلدهی در مزرعه از سالی به سال دیگر متغیر است. دما های گرم، به ویژه دمای شب دوره گلدهی را کوتاه کرده و باعث تولید تعداد زیادی گل در مدت کوتاه می شود.تغذیه کم و خاک ضعیف باعث میشه گل در مرحله ی غنچگی خشک بشه!

1

تکثیر
گل صد تومانی با بذر و تقسیم ریشه قابل افزایش است. بذر اغلب جهت به نژادی بکار می رود و به طور عمده با تقسیم ریشه افزایش می یابد. ریشه های دارای 2 تا 5 جوانه، برای افزایش بکار میرود. تعداد بالای جوانه یا اصطلاحا چشم نشونه ی گلدهی نیست ! باید ساقه ی قوی و درشتی داشته باشه تا سال اول بعد از خرید بهتون گل بده وگرنه اگه غده کوچیک باشه بعد از کاشت گل نمیده و باید یک سال دیگه بمونه شاید هم دوسال ! تقسیم در پاییز، زمانی که برگ ها زرد، قهوه ای یاقرمز شدند باید انجام شود. در زمان تقسیم، قطعات کوچک دارای جوانه ( چشم) یا بدون جوانه بدست می آید. قطعات 2-1 سال بازکاشت می شوند تا ریشه های قابل فروش حاصل شود. قطعات بدون جوانه نیز می توانند بازکاشت شوند ولی اغلب ریشه نابجا تشکیل نمی دهند. تعداد کمی از قطعات ممکن است شاخساره هایی تولید کنند که بطور معمول برای تشکیل آنها 2 سال زمان لازم است!

بیماری و افت
دوستان با توجه به گرونبودن این پیاز ، باید موارد پیشگیری رعایت بشه تا گیاه مریض نشه ! هیچ چیز مثل کاشت متراکم گیاه باعث بروز بیماری قارچی نمیشه پس زمان کاشت باید فاصله رو رعایت کرد !همینطور ابیاری زیاد و خاک دایم خیس هم باعث بروز این بیماری ها میشه! باتوجه به شیرین بودن گوشت این گل زمانی که گلها غنچه بودن ، سمپاشی با سم سایپرمترین و کونفیدور و بنومیل ترکیبی باهم برای نابودی و دفع تریپس و بیماری قارچی بوتریتیس اکیدا توصیه میشه !

1

....................................................................گل حنا، گیاهی در مزرعه ....................................................................

نام جنس گل حنا که به زبان فرانسوی به معنی بی حوصله است را به این دلیل به آن داده اند که در اثر لمس کردن کپسول میوه یک باره باز شده و بذرها پراکنده می شوند و نام Touch me not نیز به همین دلیل است. گلهای حنا خب دو دسته ی کلی هستند یکی گل حنای باغچه ای که سایه پسنده و پر گل و زیباست و یکی هم گل حنای گینه نو ، یا اصلاح شده و گل درشت ! صحبت ما اینجا سر حنای گینو نو هست که حدوده 8 ساله توی ایران مد شده و یکی از ویژگی هاش خنثی بودن به طول روز هست که باعث شده توی خونه همیشه گل داشته باشه ! و البته توی باکس بیرون توی بالکن هم تا زمان سرما گل داشته باشه ! نکته ی قابل توجه گلهای درشت ، برگهای براق، دوره ی گلدهی زیاد ، تنوع رنگ بالا ، غیره هست که این گل رو به یه گل بی نظیر تبدیل کرده است !این واریته امروزه یکی از پرتیراژ ترین گلهای تولیدی در دنیا هست که دارای صدها هیبرید و رنگ مختلف ، گلهای پرپر و برگهای ابلق و غیره هست.

1

نور
خوشبختانه گیاه نورطلبی نیست و خب شرط لازم ولی نه کافی برای گلدهی این گیاه در منزل نور هستش، به این معنی که باید همیشه کنار پنجره با نور غیر مستقیم باشه! توجه کنید غیرمستقیم یعنی اصلا افتاب بهش نخوره!! مثلا پنجره ی پشت به قبله یا همون شمالی! محیط آشپزخونه که اصلا ساخته شده برای این گل ! هم رطوبت داره و هم نور کنار پنجره البته ! به هرحال محیطی که سایه دستتون مرز مشخص نداره براش خوب نیست ، سایه دستتون هرجا مرزش مشخص بود براش محیط خوبیه.

آبیاری
یکی دیگه از شروط موفقیت این گل ، قلق آبیاریش هست که خیلی مهمه ! ازون دسته گلهایی نیست که بخرید و بعد برید مسافرت به امید همسایه ! باید سروقت اب بخوره و شاید این موضوع کمی نگهداریشو سخت کرده باشه ! اولا گیاه کم آبی نیست دوما از قرارگرفتن گلدون توی ظرف اب هم بدش میاد ! اگه اب زیاد بخوره ، ساقه از پایین سیاه میشه و خم میشه پایین!

دما
اختلاف دمای ۳ درجه ای شب و روز براش خیلی مهمه ! مهم در گلدهی منظورم، پس نگهداری توی بالکن یا کنار پنجره آشپزخونه خیلی مهمه براش. یخبندان زمستان خزابش میکنه پس اگه توی باغچه کاشته شده بهتره پاییز کفبر بشه و کمی برگ و کاه بریزید روش تا بهار دوباره پر قوت سبز بشه توی خونه هم در تابستان سعی کنید اون گرمایی که خودتونو اذیت میکنه این گلم اذیت نکنه !

گلدهی
این گونه در تمام طول سال گلدهی داشته ولی در شروع زمستان و سرمای پاییز گلدهی متوقف خواهد شد. اگه توی اتاق با دمای ثابت شب و روز باشه بهتون گل نمیده ، جایی باشه مثل کنار شیشه که حس کنه خنکی شب رو ، یا اینکه بیرون گل بده بعد بیارید داخل ، بهرحال دمای شب و روز براش مهمه.بعد از اتمام هرگلش، اون گل رو از ته همراه کمی از ساقش بکنید تا گلش بیشتر بشه.

خاک
نسبت به گونه باغچه ای به خاک قویتری نیاز داره ، مثلا ترکیب ۴۰ درصد پیت ماس، ۳۰ درصد کوکوپیت و ۳۰ درصد پرلیت درشت براش عالیه که در عین حال زهکشی کافی هم برخوردار باشه ! خاک اماده بنفشه افریقایی براش و دیگر خاکای هلندی همه براش خوبن!

آفت و بیماری
این گیاه معمولا در اثر تهویه کم و ابیاری زیاد دچار قارچ میشه و از بین میره و به هیچ آفتی دیگه نمیرسه :))) ولی در کل کنه ، شپشک جز آفات اصلی این گل هستند دوستان موقع خرید یه قارچکش یا کمی جوش شیرین با اب ترکیب کنید بهش بدید توی خاکش تا پیشگیری بشه از بیماری قارچی.

1

....................................................................گل داوودی....................................................................

گیاه ملی ژاپن و زادگاه اصلی آن آسیا و به احتمال زیاد چین و ژاپن است. مهمترین گل بریدنی در دنیا بوده و دارای بیش از 200 گونه است که در بین آن ها گونه ها و رقم های یک سـاله علفی، چندساله و درختچه های کوچک و بوته ای وجود دارد. در سال های اخیر کاشت و نگهداری ان در گلدان بخصوص انواع پاکوتاه ان در اپارتمان ها معمول شده است،بعد از میخک از مهمترین و اقتصادی ترین گل های تجارتی و است و علت ان طول عمر زیاد گل بریده ان در گلدان است،از مزایای دیگر این گیاه زینتی قابلیت تولید و گل دهی در تمام طول سال است که با کوتاه و بلند کردن طول روز در گلخانه گیاه را وادار به گل دهی میکند،گلها با رنگ های متنوع به صورت کم پر و پرپر در واریته های مختلف به ظهور میرسند هر گیاه به وسیله دستک هایی در سطح زمین گسترش می یابد و تولید تعداد زیادی ساقه ایستاده می کند که در صورت لزوم باید قطع و هرس شوند. هر ساقه می تواند تعداد زیادی شاخه های فرعی داشته باشد. برگ های آن ممکن است صاف یا دندانه دار باشد که به صورت متناوب روی ساقه قرار دارند. گاهی سـاقه و برگ های آن کمی چسبناک است. بـر اثر مالش و خراش دادن بـرگ ها، بـوی خوبی از آن متصـاعد می شود.

1

گلدهی
اغلب داودی ها پائیزه و زمستانه بوده و در روزهای کوتاه گل می دهند اما برخی داودی ها تابستانه بوده و تا زمان گلدهی در شرایط روز بلند رشد می کنند. این دسته را بی تفاوت به طول روز نامیده اند. به طور کلی از نظر زمان گلدهی به سه دسته، زودگل(Early bloomers)، برخی متوسط (Mid season bloomers) و برخی دیرگل (Late bloomers) تقسیم می شوند. داودی های روزکوتاه زمانی که طول شب بلندتر از حدود ۹.۵ ساعت (جهت اطمینان ۱۲ – 15 ساعت تاریکی ایجاد می کنند) باشد، گل می دهند. بهتر است از 8 بعدازظهر تا 8 صبح تاریکی ایجاد شود چون، در ساععات دیگر دما بالا می رود که نامطلوب است. در رقم های مختلف بین 6 تا 15 هفته روزکوتاه می خواهند تا گل ها باز شوند. نور فرو سرخ (مادون قرمز) (7200 – 8000 آنگستروم) مانند روزکوتاه و نور سرخ (قرمز) (5800 – 7200 آنگستروم) مانند روزبلند عمل می کنند که می توان در تنظیم گلدهی از آن ها استفاده کرد.
لازم به یادآوری است که گیاه داودی دارای دوره نونهالی است. چون قلمه هایی که از پایه های مسن گرفته می شود، زودتر ازقلمه های گرفته شده از پایه های جوانتر به گل می روند که به احتمال مربوط به سن فیزیولوژیکی مریستم است. البته اگر گیاهان پایه در شرایط روز بلند قرار گیرند در نهایت یک ساختار زایشی انتهایی به نام جوانه تاجی(Crown bud) تشکیل می دهند که به ندرت به مرحله شکوفایی می رسد. به همین دلیل افزایشگران باید گیاهان پایه خود را بسته به نوع رقم تا بیش از ۴ بار درسال وادار به رشد جدید کنند.

دما
در دوران رشد رویشی دمای مناسب در روز °C18 – 23 و در شب °C16 – 18 است ولی این دما در طی دوران گلدهی به °C13 – 16 در روز و °C10 – 13 در شب کاهش می یابد.
به طور کلی براساس نیاز آب و هوایی، گل های داودی به ددو دسته تقسیم می شوند:
آن هایی که شرایط آب و هوایی باغچه را تحمل می کنند. این گیاهان متحمل به سرما و یخبندان در پائیز و زمستان هستند و در زمستان غنچه و گل به خوبی رشد می کند.
آن هاییکه ویژه کشت و پرورش در گلخانه هستندو این دسته فقط برای تولید گل بریدنی پرورش داده می شوند. ممکن است از آن ها به عنوان گـل گـلدانی هم استفـاده شود. با کـنترل دمـا و طـول روز می توانند در تمام طول زمستان گلدهی داشته باشند.

نور
داودی در شرایط نور شدید رشد خوبی دارد و در طول تابستان گلخانه های داودی باید سایه مختصری داشته باشد ولی دیگر فصول دیگر نیاز به سایه اندازی نیست. در زمستان که شدت نور کاهش می یابد رشد داودی متوقف می شود. به طور کلی، داودی به نور کامل احتیاج دارد ولی در اواسط روز از نور مستقیم بیزار است. اگر نور کافی نباشد تعداد زیادی از غنچه ها باز نمی شوند.

آبیاری و رطوبت
خاک همیشه باید مرطوب نگهداشته شود. ولی نباید حالت غرقاب ایجاد شود. هفته ای یک بار از طریق غبار پاشی رطوبت هوا را می توان تنظیم کرد، اما رطـوبت نسبی خیلـی زیاد باعث زردی برگ ها می شود.

خاک
خاک مناسب داودی مخلوطی از خاک لوم و شن (خاک سبک) و بهترین pH برای آن 5.5-6.5 است. در خاک های قلیایی معمولا زردی انتهایی شاخه ها و برگ ها مشاهده می شود که به احتمال ناشی از کاهش جذب آهن است. EC محلول خاک نباید از 2.5 میلی موس بر سانتی متر بیشتر باشد. گندزدایی خاک برای جلوگیری از بیماری های آوندی مانند ورتیسلیوم توصیه می شود. این گیاه نسبت به افزایش آمونیاک درخاک به شدت حساسیت نشان می دهد.

....................................................................گل تکمه ای....................................................................

گیاهی است یکساله و مبدأ آن مناطق گرمسیری است. ارتفاع آن به حدود 30 – 40 سانتی متر می رسد. ساقه ها منشعب و کرکدار است. برگ ها کشیده، تخم مرغی شکل و کرکدار است. گل ها به شکل یک تکمه برجسته می باشند که گاهی به صورت تکی و گاهی 2 تا 3 گل روی یک دمگل طویل به طول 8 –12 سانتی متر که از بین دو برگ متقابل خارج می شود، قرار دارند.
گلبرگ های آن طوری است که هنگام لمس خشک به نظر می رسد و به رنگ های مختلف سفید، صورتی، نارنجی، بنفش و ترکیبی از این رنگ ها دیده می شود. گل در واقع عبارت است از مجموع فلس ها یا براکته های خشک به هم چسبیده، به طوری که یکی از گل های خشک (Straw flower)محسوب می شود و اگر با ساقه های آن بریده شده و در یک محل تاریک به صورت وارونه آویزان شود حالت طبیعی خود را حفظ کرده و خشک می شود.

1

گلدهی
دوره گلدهی آن طولانی بوده و از اواسط بهارتا اوایل پائیز گل می دهد!

نیازها
خاک سبک وغنی از ماده آلی را می پسندد و در محل های گرم رشد و نمو خوبی دارد.

1

....................................................................گل آفتاب گردان زینتی....................................................................

بومی غرب آمریکا است. واژه Helianthus از دو کلمه یونانی Helios به معنی آفتاب و Anthos به معنی گلی که مسیر آفتاب را دنبال می کند، گرفته شده است. این گونه گیاهی یک ساله و پر رشد با ساقه منشعب یا غیر منشعب و مرتفع است. انواع پاکوتاه آن نیز تولید شده است. گل ها به قطر ۲۵ –30 ساتی متر و به صورت کم پر و پر پربوده، گلچه های شعاعی در رنگ های زرد، قرمز و به ندرت بنفش و گلچه های مرکزی در رنگ های زرد، قهوه ای یا ارغوانی مشاهده می شود. این گیاه برای کاشت در حاشیه، گلدان و نیز به عنوان گل بریدنی به کار می رود.

1

گلدهی
روز بلند اختیاری است و با کشت بذر در بهار، در تابستان به گل میرود. با تغییر زمان کاشت بذر می توان تا آبان از گلدهی گیاه استفاده کرد.

نیازها
نیاز به نور کامل آفتاب دارد. به سرما مقاوم است اما برای گلدهی خوب به تابستان های گرم و طولانی نیاز دارد. بنابراین شبیه گیاهان حساس به سرما با آن رفتار می شود. ریشه این گیاه عمیق است و خاک آن باید خوب شخم زده شود. نیاز به خاک مرطوب ولی با زه کشی خوب، غنی از مواد آلی با pHخنثی تا قلیایی را دارد. خشکی خاک را به خوبی تحمل می کند.

توجه:
نکته ای که باید درباره ی آفتاب گردان دانست تخمه شکستن نیست!! بلکه دانستن این نکته است که خدا این گیاه را به گونه ای آفریده که صبح ها به سمت شرق و غروب ها به سمت مغرب میچرخد واز این طریق میتوان به راحتی جهت های جغرافیایی را تعیین کرد!!

1

....................................................................گل اسکابیوزا....................................................................

جنس اسکابیوزا، حدود 80 گونه یک ساله علفی و چندساله دارد. در این گیاه، گلبرگ ها حالت خاصی دارند و از یک لبه همدیگر را می پوشانند و کمی حالت لوله شده دارند. گلچه های مرکزی گنبدی یا جاسوزنی مانند بوده و گلچه های کناری طویل تر هستند و در مجموع گل های آن شبیه گل های تیره Asteraceae می باشد. به مرور زمان صفحه مرکزی به صورت عمودی رشد کرده و حالت کروی و بیضی به خود می گیرد و وقتی گل خشک شود طبق آن برای گل آرایی قابل استفاده است. این گل در رنگ های آبی، سفید، زرد، صورتی، بنفش و ارغوانی مایل به سیاه دیده می شود.

1

گلدهی
از اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان گلدهی دارد.

نیازها
نور فراوان خورشید و خاک حاصلخیز با زه کشی مناسب می خواهد. رقم های پابلند آن نیاز به قیم دارند. وقتی ارتفاع گیاه به 15 –20 سانتی متر رسد نیاز به سربرداری دارد. حذف گل های پژمرده به تداوم گلدهی آن کمک می کند.

افزایش
از طریق کاشت بذر و تقسیم بوته (انواع چندساله) افزایش می یابد. بذر در پائیز یا اواخر تابستان کشت میشود و در اوایل بهار نشاءها به زمین اصلی منتقل می شوند. بذرکاری مستقیم نیز امکان دارد که نیاز به تنک خواهد داشت. در چندساله ها کشت بذر در اسفند ماه یا فروردین انجام می شود و در پائیز قسمت هوایی گیاه حذف می شود و هر 2 تا 3 سال یک بار بوته ها را از خاک خارج و تقسیم کرده و در یک باغچه با خاک تازه کشت می کنند.

1

....................................................................گل ایبریس....................................................................

از گیاهان مقاوم به سرما بوده که گل های آن شبیه چتری فشرده به رنگ های سفید،قرمز و بنفش است. خوشه گل پس از ظاهر شدن به تدریج رشد می کند. هر گل آن دارای 4 گلبرگ است. دارای انواع یک ساله و چندساله است. در تمام خاک ها به خوبی رشد می کند.

1

گلدهی
اگر بذر آن در اواخر تابستان کشت شود در بهار گل می دهد و اگر بذرکاری در بهار انجام شود گلدهی عقب افتاده و کیفیت گل کم می شود.

نیازها
نیاز به محل آفتابی و خاک زه کشی شده دارد. در خاک های ضعیف تا متوسط از نظر حاصلخیزی و خنثی تا قلیایی به خوبی رشد می کند. برای افزایش انشعابات جانبی نیاز به سرزنی دارد.

افزایش
نوع یک ساله با بذر و نوع هم چندساله با بذر، تقسیم بوته و قلمه افزایش می یابد. نوع چندساله آن یک سال پس از بذرکاری گل می دهد. بذرها در پائیز در خزانه و یا مستقیم در محل اصلی کشت می شود. برای افزایش دوره گلدهی می توان در چند مرحله به فاصله 2 هفته بذرکاری را انجام داد.

1

....................................................................گل زبان درقفا....................................................................

زبان در قفا دارای 250 گونه است که شامل گیاهان یک ساله مقاوم و نیز چندساله علفی است. به طور معمول در ایران نوعی زبان در قفا به صورت وحشی می روید که نام علمی آن D. consolida است. زبان در قفا به عنوان گل بریدنی استفاده می شود. عمر پس از برداشت گل آن در آب طولانی و گاهی به بیش از دو هفته می رسد. آنچه امروز بیشتر کاشت می شود نوعی است که به آن زبان در قفای باغی گویند و نام علمی آن D. ajacis است و در انگلیس به آن Rocket larkspur گویند. ریشه های زبان در قفا اغلب افشان و گاهی گوشتی است. رنگ گل های آن قرمز، صورتی، بنفش، آبی و سفید است. در گلکاری این گیاه به صورت یک ساله کشت می شود. دارای رقم های پاکوتاه (۱۵ سانتی متر) و پابلند (۱۷۰ سانتی متر) است. گل ها به صورت سنبله یا خوشه بوده و هرگل دارای یک مهمیز طویل است و علت نام گذاری آن در فارسی به همین خاطر است. در انگلیسی انواع چند ساله را Delphinium و انواع یک ساله را Larkspur می نامند.

1

گلدهی
در بهار و پاییز، زمانـی که هوا خنـک است گل می دهد ولی به مجـرد گرم شدن هوا گل دهی آن متوقف می شود. بنابراین در مکان های گرم فقط اوایل بهار یا پاییز گلدهی دارد. اگر شاخه های گل داده در بهار از پایین قطع شوند، پا جوش هایی حاصل می شود که پاییز گل خوبی می دهند.

نیازها
زبان در قفا به خاکی با زه کشی خوب و پر از مواد هوموسی و آب زیاد نیاز دارد و مرتب باید آبیاری شود. با این وجود تا حدود زیادی به خشکی نیز مقاوم است. چنانچه خاک اسیدی باشد باید به آن آهک اضافه شود که باعث بهبود گلدهی آن می شود. این گیاه مخصوص نواحی سردسیری است و سرمای شدید زمستان را به خوبی تحمل می کند. مکان های آفتابی را ترجیح می دهد و بایددر محلی کشت شود که دست کم یک نیم روز آفتاب کامل باشد. به خاک سنگین حساس بوده در آن دچار پوسیدگی ریشه و طوقه می شود. در جاهایی که زمین یخ می زند در انواع چند ساله باید با ریختن کاه روی زمین، طوقه و ریشه ها را از خطر سرما محفوظ نگه داشت.دمای شبانه در دو ماه اول رشد نباید از 10 درجه سانتی گراد بالاتر رود ولی پس از این مدت تا حد 13 تا 18 درجه سانتی گراد نیز قابل تحمل است .

افزایش
با تقسیم بوته، قلمه و بذر افزایش می یابد. دمای مناسب جهت تندش بذر آن 12 درجه سانتی گراد است. از زمان کاشت تا سبز شدن مدت زیادی (15 –30) روز بسته به گونه) طول می کشد. زمان کاشت بذر در انواع یک ساله اول بهار و در انواع چند ساله تیر، مرداد و یا شهریور ماه است. البته کاشت در اواخر تابستان بهتر از کاشت بهاره است. اگر بذرها در اول بهار در شاسی یا گلخانه کشت شود در همان سال گل می دهد ولی اگر در ماه های تیر و مرداد کاشت شود در سال بعد گل می دهد. در مناطق گرمسیری بذر آن در اوایل پاییز به محض خنک شدن هوا کاشته می شود. هم به صورت نشایی و هم به صورت مستقیم بذر کاری می شود. بهتر است رقم های چند ساله که رشد بیشتری دارند نشاء کاری و رقم های یک ساله که رشد کمتری دارند مستقیم کاشته شوند.

....................................................................گل بنفشه....................................................................

بنفشه گیاهی چندساله است که به صورت یک ساله و دو ساله کشت و کار می شود. گل ها از محور برگ ها به صورت تکی و به ندرت جفتی ظاهر می شود. هر گل دارای 5 گلبرگ بوده که یک گلبرگ مهمیزدار در پایین، دو عدد در بالا قرار دارند گل ها در آخر زمستان یا اوایل تا اواخر بهار به مقدار فراوان ظاهر می شوند.گلهای آن منفرد، زیبا و به رنگ بنفش ، بندرت سفید یا گلی و معطر است. دمگل‌های دراز گل که از بین دمبرگ‌ها منشاء می‌گیرند، قبل از منتهی شدن به گل، حالت خمیده شبیه عصا پیدا می‌کنند. گل ها خودگش و گرده افشانی به صورت گلهای بسته ( کلیستوگامی ) انجام می شود.میوه‌های بنفشه پوشینه، کروی، پوشیده از کرک ومحتوی دانه‌هایی به رنگ زرد با لکه‌ای سفید هستند. گلهایی عاری از گلبرگ در بین دمبرگ‌های آن ظاهر می‌شود که همیشه به حالت مخفی درآن باقی می ماند.

1

سه نوع بنفشه وجود دارد:۱-Violas: V. tricolor (بنفشه فرنگی، بنفشه سه رنگ، بنفشه معمولی) مربوط به این دسته و دارای گل های درشت به رنگ های مختلف است.

33

۲-Violets: V. odorata (بنفشه ایرانی یا معطر) و V. cornuta در این دسته قرار می گیرند.
V. odorataبه رنگ های بنفش تیره یا سفید مشاهده می شود و دارای انواع کم پر و پر پر است. گل های V. cornuta اغلب بنفش تیره یا ارغوانی است ولی رقم های سفید، آبی روشن، زرد و یاسی آن نیز موجود است.

1

۳-Pansies: هیبرید V. x wittrockiana در این دسته قرار می گیرد. این گروه در تمام طول زمستان می توانند گل بدهند.

1

گلدهی
گلدهی بنفشه از اواخر زمستان یا اوایل بهار شروع می شود. نوعی از آن که به بنفشه چهار فصل معروف است در تمام سال گل می دهد ولی گل ریزان (اوج گلدهی) آن در بهار و پائیز است. در Violetها ، گلدهی تحت تأثیر دما و طول روز قرار می گیرد. این دسته درتابستان (دمای بالا و طول روز بلند) رشد خوبی داشته و در پائیز شروع به گلدهی می کنند. در Viola و Pansy روزهای بلند تعداد گل را افزایش می دهد ولی در این شرایط طول میان گره ها نیز زیاد می شود. در شرایط روز کوتاه، ساقه ها کوتاه و قوی می شوند. هیچ خواب مشخصی در آنها دیده نشده است. Pansyهادر طول سال می توانندگل بدهند. ولی دماهای بالای تابستان می تواند به عنوان یک عامل محدودکننده باعث کاهش رشد گیاه شود.

نیازها
گل بنفشه آفتاب دوست است ولی چند ساعت سایه را به خوبی تحمل می کند. بنفشه هایی که در سایه کشت می شوند گل های ریزی تولید می کنند. با گرم شدن هوا گلدهی بنفشه کم و اندازه گل کوچک می شود. اگر هوا کمی خنک باشد یا اینکه مقداری سایه باشد عمر گل بیشتر است ولی کیفیت آن به خوبی محل آفتابی نخواهد بود. Violetها محصول گلخانه سرد بوده و بهترین رشد را در فصل های سرد سال دارند و در دمای 4 –10 درجه سانتی گراد به خوبی رشد می کنند. Pansy و Viola بهترین رشد را در دمای 4 –13 درجه سانتی گراد داشته و در دمای 16 درجه سانتی گراد و بالاتر رشد ضعیف و فاصله میانگره ها زیاد می شود. از لحاظ خاک، تمام گونه های بنفشه برای گلدهی مطلوب خاک مرطوب و غنی از کود حیوانی، با زه کشی کافی نیاز دارند.

افزایش
بنفشه گیاهی چندساله است که بسته به گونه از طریق بذر، قلمه، تقسیم ریشه و جدا کردن ساقه های دستک مانند افزایش می یابد. بذر آن را در مرداد در شاسی کاشته و سپس نشاءها را به زمین اصلی منتقل می کنند. بذر را به صورت دست پاش می کارند و با مقداری خاک نرم یا کود دامی پوسیده می پوشانند. چون گیاهان جوان به آفتاب سوختگی حساس هستند در مکان های گرم هم تا زمان سبز شدن و استقرار گیاه، سایبان ایجاد می کنند. از آنجا که بنفشه سه رنگ به مرگ گیاهچه خیلی حساس است بستر کاشت و کود مورد استفاده نباید آلوده باشد. نشاءها درپائیز به زمین اصلی منتقل شده و به فاصله حدود 20 سانتی متر کشت می شوند و در زمستان در زیر برف می مانند. گاهی در خزانه دوم کشت شده و پس از سپری شدن زمستان در فرصت مناسب به زمین اصلی منتقل می شود. هرچه نشاءها زودتر منتقل شوند گل های درشت و بیشتری تولید می کنند. این گیاه خودگشن و گرده افشانی آن به صورت بسته گل است. بذر آن به سرعت زیوایی خود را از دست می دهد و لازم است هر سال بذر جدید تهیه شود. در شرایطی که در اثر سرما یخ بزند باید در طول زمستان پوشانیده شود و یا اینکه در اول اسفند وقتی زمین خشک شد کاشته شود. بخش هوایی گیاه به سرما مقاوم است ولی در اثر یخ زدن ممکن است به ریشه آسیب برسد. بنفشه معطر به صورت مخلوط با بنفشه سه رنگ کاشته می شود که منظره جالبی ایجاد می کند و به ویژه صبحگاه بوی مطبوعی از آن به مشام می رسد. Violetها هم با بذر و هم با تقسیم بوته (جدا کردن گیاهچه های حاصل از دستک) افزایش می یابند که تقسیم بوته در اواخر تابستان انجام می شود.

1

....................................................................گل سیلن....................................................................

گیاهی یک ساله یا چندساله مقاوم به سرما با گل هایی به رنگ سفید، ارغوانی، صورتی و یا قرمز است. گلبرگ های آن قلب شکل و دارای انواع کم پر و پر پر است. برگ های آن سبز متمایل به آبی خاکستری است و پوشش مناسبی در بهار و تابستان ایجاد می کند.

1

نیازها
به نور کامل خورشید، خاک سبک و غنی نیاز دارد.

افزایش
با کاشت بذر افزایش می یابد که در مرداد ماه کشت شده و در آبان به محل اصلی منتقل می شود. در سرمای زمستان برگ ها زرد شده و حالت خزان به خود می گیرد و با گرم شدن هوا در بهار رشد را از سر می گیرد.

1

....................................................................گل پنستمون....................................................................

منشأ آن آمریکای شمالی است. گیاهی چندساله است که اغلب به صورت دو ساله پرورش داده می شود. برگ های آن نیزه ای شکل، بدون دمیرگ یا دارای دمبرگ بوده و به صورت متقابل یا فراهم و گاهی متناوب روی شاخساره قرار می گیرند. گل های آن لوله ای تا قیفی یا زنگوله ای شکل با دو لب بوده که لب بالایی به طور معمول دو قسمتی و لب پایینی 3 قسمتی است و به صورت خوشه ای یا سنبله ای به رنگ سفید، صورتی، بنفش یا ارغوانی روی گیاه ظاهر می شوند.

1

گلدهی
با کاشت بذر در پاییزاز اواخر بهار تا اواخر پائیز گل می دهد.

نیازها
بسته به گونه، در مقابل سرما مقاوم یا نیمه مقاوم است. نیاز به خاک حاصلخیز با زه کشی خوب و محل آفتابی دارد. برای جلوگیری از آسیب ناشی از سرما در مناطق سرد باید در زمستان با خاکپوش پوشانده شود. برای حفظ قدرت گیاه، در آخر فصل قسمت هوایی باید حذف شود.

افزایش
با کاشت بذر، تقسیم بوته و قلمه قابل افزایش است. بذر آن اواخر تابستان کاشته شده و نشاء آن در پائیز به زمین اصلی منتقل می شود که با این کار در تابستان بعد به گل می رود.

1

....................................................................گل شقایق کالیفرنیا....................................................................

منشأ آن کالیفرنیا،و دشت شقایق کالیفرنیا در جنوبب لس انجلس واقع است .این گیاه یک ساله، ارتفاع گیاه حدود 30 سانتی متر است. برگ ها دارای بریدگی های زیاد و شبیه برگ هویج و دارای پوشش سطحی به رنگ آبی مایل به خـاکستری هستند. گل ها دارای 4 گلبرگ و به ندرت 5 –8 گلبرگ و به رنگ نارنجی، قرمز، زرد، کرم، صورتی، سفید و گاهی دو رنگ دیده می شوند. گل ها در نور آفتاب باز شده و با کاهش نور در شب یا هوای ابری بسته می شود. رنگ گل ها در بهار نارنجی است ولی در اواخر تابستان گل ها کوچکتر و کم رنگ تر می شوند.

2

گلدهی
بسته به آب و هوا از اوایل تا اواخر بهار گل می دهد. با حذف گل های پژمرده می توان طول مدت گلدهی را افزایش داد. در صورت مساعد بودن هوا و سایر شرای ۲ –3 ماه دوره گلدهی دارد.

نیازها
نیاز به محلی آفتابگیر و خاک سبک وشنی دارد. گـیاهی است که به خوبی در مقابل سرما دوام می آورد و می تواند در ماه های مهر و آبان کشت شود. درخاک های ضعیف به نسبت خوب رشد می کند و نیاز به کود کمی دارد. نیاز آبی آن نیز کم است. چنانچه گل های پژمرده آن را حذف کنیم گلدهی آن طولانی می شود. اگر پس از مدتی شاخه های آن زیاد بلند شد با هرس آن ها دوباره شاخه های جدید به وجود می آید.

افزایش
با بذر افزایش می یابد. به سرما مقاوم است و می تواند در ماه های مهر و آبان کاشته شود. کشت به صورت دست پاش بوده و نیاز به تنک کردن دارد و با این وجود به دلیل حساسیت به جابجایی بهتر از نشاء کردن است. این گیاه خود کشت نیز می باشد. از زمان کاشت بذر تا گلدهی حدود 4 ماه طول می کشد.

2

....................................................................گل شقایق....................................................................

این گیاه بومی جنوب و مرکز اروپا و نواحی معتدل آسیا شامل ارمنستان و شاید ترکیه، ایران و ناحیه قفقاز است. در جنس شقایق حدود 70 گونه یک ساله، دو ساله و چندساله وجود دارد. گونه های وحشی آن در ایران به صورت خود رو یافت می شود و نظیر لاله سرخ، سطح کوهستان ها را می پوشاند. در برخی گونه های آن ماده اعتیادآور مورفین وجود دارد. بیشتر به صورت یک ساله در برنامه گلکاری قرار می گیرد. دارای رقم های پاکوتاه و پابلند است. گل ها به صورت منفرد در انتهای ساقه گل دهنده قرار دارند و دارای 4 گلبرگ پهن هستند. در برخی انواع آن گل ها پر پر است.

گلدهی
با کاشت آن در اول بهار، در اواخر بـهار و تمام تابـستان گل خواهد داد. اگر در پائیز کشت شود زودتر گل می دهد.

نیازها
به سرما مقاوم است. مناطق آفتابی را ترجیح می دهد، خاک آن باید حاصلخیز و دارای زه کشی مطلوب باشد.

افزایش
با بذر، تقسیم بوته و قلمه ریشه قابل افزایش است. در استفاده از بذر، گیاهان حاصل شبیه گیاه مادری نخواهد شد. شقایق های یک ساله را به طور مستقیم در ابتدای بهار یا آخر زمسـتان در زمین اصلی بذرپاشی می کنند. بذرکاری در شهریور نیز به ویژه در مناطق معتدل امکان پذیر است که در این حالت گلدهی زودتر انجام می شود. می توان در اوایل بهار خزانه تهیه کرد و سپس نشاء را به زمین اصلی منتقل کرد که در این حالت اواخر بهار و تمام طول مدت تابستان گل خواهند داشت ولی از آنجا که انتقال نشاء آن مشکل است کشت مستقیم بیشتر مورد توجه است. شقایق های چندساله به طور معمو در اسفند تقسیم بوته می شوند. شقایق شرقی(P. orienttale)از طریق قلمه ریشه افزوده می شود. برای این کار در آخر تابستان زمانی که برگ ها خشک می شوند، قلمه هایی از ریشه به طول ۷ –10 سانتی متر تهیه شده و با توجه به قطبیت آن ها به صورت عمودی یا افقی در خاک قرار داده و سپس نشاءها در بهار به زمین اصلی منتقل می شوند.

12

....................................................................شب بو خیری....................................................................

گیاهی است که دارای گونه های یک ساله، دوساله و چندساله مقاوم به سرما بوده، به صورت دو ساله کشت و کار می شود و مقاومت به سرمای آن از شب بوی معمولی بیشتر است. بیشتر در باغ کشت و کار می شود و کشت آن به صورت مجتمع متداول است. برخی از آنها نیز برای تولید گل بریدنی مورد استفاده قرار می گیرد. گل های آن کم پر و در رنگ های زرد، نارنجی، قرمز و ارغوانی مشاهده می شود. هر گل از چهار گلبرگ پهن تشکیل شده است. انواع پاکوتاه و پابلند دارد. گل ها به صورت خوشه بوده که اغلب تنک و باز هستند. برگ ها باریک و کشیده و کمی کرکدار و به رنگ سبز روشن هستند.

1
نیازها
در خاک ضعیف تا به نسبت حاصلخیز با زه کشی کافی و کمی قلیایی رشد می کند. برای از بین بردن قارچ عامل ریشه گرزی وجود مقداری آهک در خاک مفید است. نیاز به نور کامل آفتاب دارد. برای جلوگیری از پابلندی در انواع چندساله، کوتاه کردن گیاه پس از گلدهی لازم است.

گلدهی
با کاشت بذر در مرداد، در اوایل بهار به گل می رود. رقم هایی از آن تولید شده که می توانند 2.5 – 3 ماه پس از کاشت گل بدهند.

افزایش
با بذر افزایش می یابد. اگر بذر آن در مرداد در خزانه کشت شود و در پائیز به محل اصلی منتقل شود، در فروردین و اردیبهشت گل می دهد. اگر بذر در بهار کشت شود، در تابستان گل خواهد داد ولی گل ها از کیفیت خوبی برخوردار نیستند. گل هایی که از گیاهان سال پیش به وجود می آیند هم دوام بیشتری دارند و هم کیفیت آن ها بهتر است.

2

....................................................................گل قرنفل....................................................................

بومی نواحی کوهستانی معتدل اسپانیا و روسیه است. گیاهی است دو ساله ولی یک نژاد یک ساله از آن در دسترس است. بعضی از دو ساله های زودگل آن می توانند به عنوان یک ساله پرورش داده شود. قرنفل در مناطق سردسیری دو ساله و در مناطق معتدله و یا در صورت برداشت گل ها می تواند چندساله شود. بر خلاف میخک، برگ های قرنفل پهن و کوتاه و سبز می باشد. گل ها اغلب دو رنگ یا چند رنگ است و حاشیه گلبرگ ها دانه دار است. رنگ گبرگ ها درمرکز گل متفاوت است.گل قرنفل انواع رنگ های سفید، صورتی، بنفش، قرمز، زرد، ارغوانی و غیره را دارد و یا به صورت دو رنگ دیده می شود. همچنین دارای رقم های کم پر و پر پر است. مجموع گل ها در انتهای ساقه به صورت یک چتر فشرده تخت قرار دارند که با براکته های برگ مانند احاطه شده است، به طوری که یش از باز شدن گل ها حالت فرچه مانند دارند.

1

گلدهی
در اواسط بهار یا کمی زودتر یک مرتبه توده ای از گل ها ظاهر می شود ولی پساز آن به ندرت تک گل دیده می شود. در واقع فصل گلدهی آن کوتاه است. بنابراین برای جبران این مورد، نشاءها را در زمان های مختلف تهیه و با فاصله 15 روز منتقل می کنند.فتوپریود بر خلاف سرما اثر کمی روی گلدهی قرنفل دارد که آن را از دیگر گیاهان نیازمند سرما، که برای تمایزیابی و نمو گل به روز بلند نیاز دارند، متمایز می کند. برای گلدهی، این گیاه نیاز به دریافت سرما دارد. برای درک سرما گیاه باید ۱۲ تا ۱۵ هفته رشد کند. دماهای بالاتر از ۳۵ درجه، درست درست پس از تیمار سرما، می تواند گیاه را به طور کامل وابهارده کند.

نیازها
مقاوم به سرما است، به نور کامل نیاز داشته و خاک به نسبت قلیایی و سبک را می پسندد. برای گلدهی نیاز به بهارش دارد. گرچه رقم های جدیدی از آن تولید شده که نیاز سرمایی ندارد. نیاز سرمایی آن با قرار گرفتن گیاه به مدت 12 هفته در دمای 4 –7 درجه سانتی گراد برآورده می شود.

افزایش
بذر آن در تیر و مرداد در خزانه کاشته می شود. در مناطق متدل نشاءهای حاصل را در شهریور، مهر یا آبان به زمین اصلی منتقل می کنند. در مناطق خیلی سرد می توان نشاء را در شاسی نگهداری کرد و در فروردین به زمین اصلی منتقل کرد.

12

مبدأ آن مدیترانه است. دارای گونه های یک ساله و چندساله است. ارتفاع آن حدود 30 –60 سانتی متر است و دارای شاخه های صاف، باریک، کشیده و بسیار منشعب می باشد. انتهای شاخه منشعب شده و در انتهای هر انشعاب یک یا چند گل قرار دارد. گل ها شبیه یک قیف با 5 گلبرگ است. گل های کتانی یک ساله در رنگ های سفید، صورتی و قرمز و گل های کتانی چندساله در رنگ های زرد، آبی آسمانی و بنفش دیده می شود. برگ ها باریک، کشیده و به رنگ سبز روشن مایل به آبی است.

....................................................................گل کتانی....................................................................

مبدأ آن مدیترانه است. دارای گونه های یک ساله و چندساله است. ارتفاع آن حدود 30 –60 سانتی متر است و دارای شاخه های صاف، باریک، کشیده و بسیار منشعب می باشد. انتهای شاخه منشعب شده و در انتهای هر انشعاب یک یا چند گل قرار دارد. گل ها شبیه یک قیف با 5 گلبرگ است. گل های کتانی یک ساله در رنگ های سفید، صورتی و قرمز و گل های کتانی چندساله در رنگ های زرد، آبی آسمانی و بنفش دیده می شود. برگ ها باریک، کشیده و به رنگ سبز روشن مایل به آبی است.

1

افزایش
کتانی با بذر زیاد می شود. انواع چندساله از طریق بذرکاری و یا تقسیم ریشه در بهار یا پائیز قابل افزایش هستند. هر سال شاخساره را در آخر فصل حذف می کنند و ریشه دوباره در سال بعد اندام هوایی و گل تولید میکند. گونه های یک ساله را میتوان به صورت مستقیم در اول بهار یا ضریور کشت کرد وسپس آن را تنک نمود. برخی رقم ها را در شهریور یا اسفند در شاسی سرد،خزانه گیری می کنند و سپس در بهار به زمین اصلی انتقال می دهند. البته کاشت مستقیم بهتر از نشاء کردن است چون انتقال گیاه مشکل بوده و اگر با موفقیت هم انجام شود گیاه حاصل ضعیف تر از گیاه کاشته شده در محل اصلی خواهد بود. بوته هایی که از بذر کاشت شده در پائیز به دست می آیند قوی و پر شاخه بوده و زودتر به گل می روند.

2

نیازها
این گیاه به سرما مقاوم بوده و به نور فراوان خورشید، خاک با زه کشی خوب و غنی از مواد آلی نیاز دارد.

.................................................................... گل جاوید....................................................................

مبدأ آن استرالیا است. یک ساله بوده و به ندرت به صورت چندساله دیده می شود. جزو گل های بهاره و تابستانه است. گل ها به صورت انفرادی در انتهای هر ساقه به وجود می آیند. البته گونه هایی هم وجود دارد که گل های آن ها به صورت خوشه ای در انتهای هر ساقه قرار دارند که H. orientalis جزو این دسته است. براکته های کاغذی به رنگ صورتی، زرد، نارنجی و قرمز داشته که در اطراف یک نهنج طلایی پراکنده اند. البته از طریق به نژادی رنگ های بنفش، سفید، صورتی و قرمز پر رنگ آن هم به وجود آمده است.این گل وقتی خشک می شود حالت طبیعی خود را حفظ می کند و یکی از بهترین گل های خشک محسوب می شود و به همین دلیل به آن Everlasting flower به معنی گل جاویدان گویند. برای این منظور، زمانی که گل تازه باز شده و مرکز زرد رنگ آن به طور کامل نمابان نشده، چیده شده و در محلی خنک و تاریک به صورت وارونه آویزان می شود تا خشک شود. نگهداری گل های بریده آن نیز برای مدت طولانی امکان پذیر است.

1

گلدهی
دوره گلدهی به نسبت طولانی است و از بهار تا مهر ماه گل می دهد.

نیازها
نیمه مقاوم به سرما و آفتاب دوست بوده، خاک قوی با زه کشی خوب را می پسندد.

افزایش
بذر در اواخر زمستان یا اوایل بهار کاشته شده و نشاءها در اواسط بهار به زمین اصلی منتقل می شود که در این حالت در اواخر بهار و اوایل تابستان به گل می نشیند. از زمان کاشت بذر تا گلدهی حدود 3.5 ماه طول می کشد.

12

.................................................................... نخودگل....................................................................

مبدأ آن ایـتالـیا اسـت. جنس Lathyrus حدود ۱۵۰ گـونه یک سـاله یا چندسـاله علـفی دارد که گـونه(L. odoratus(Sweet pea معروف ترین آن ها می باشد. به کمک پیچک های خود تا ارتفاع ۱۵۰ سانتی متر رشد کرده و بالا می رود. گل ها و برگ ها شبیه نخود معمولی استدر گونه های مختلف تعداد برگچه در هر برگ مرکب متفاوت است. در گونه odoratus هر برگ یک زوج برگچه دارد و برگچه انتهایی آن پیچک تبدیل شده است. ساقه آن پهن و بالدار است. بیشتر رقم های این گونه برای گل بریدنی کشت و کار می شوند ولی برخی مناسـب کاشـت در حاشیه و سبد های آویزان هستند. به جز رنگ زرد و آبی تیره در بقیه رنگ ها موجود است.

1

گلدهی
در حالت عادی گل ها در اواخر تیر و اوایل مرداد ظاهر می شوند و تا اوایل پائیز گلدهی ادامه دارد. اگر در گلخانه در مرداد ماه کشت شود، در دی وبهمن گل می دهد.