نام کاربر
رمز ورود
برو انصراف
         0
مبینا عظیم بیک: تعریف محیط زیست را چگونه به کودکان بازگو کنیم؟ چهارشنبه 15 بهمن 1399 [05:42]
تعریف محیط زیست را چگونه به کودکان بازگو کنیم؟
2

بطور کلی تعریف محیط زیست را برای کودکان می توان اینگونه بیان کرد:
محیط زیست به تمامی محیط‌هایی گفته می شود که در آنها زندگی جریان دارد،آموزش محیط زیست به کودکان به ‌قدری حائز اهمیت است که در ایران دومین روز از هفته کودک (۱۴ تا ۲۰ مهرماه) را به عنوان روز «کودک و محیط زیست و میراث فرهنگی» نام گذاری کرده اند.

با توجه به تعریف محیط زیست چه ویژگی هایی کودکان را از دیگر گروه های سنی جدا کرده است؟!
1)کودکان عظیم ترین و مهم ترین گروه انسانی اند.
2)کودکان حدود ۳۰ درصد از جمعیت جهان را تشکیل داده اند که این رقم در کشورهای در حال توسعه به ۵۰ درصد نیز می رسد.
3)کودکان نسل آینده بشر می باشند که مسئولیت ارتباط نسل امروز با نسل های آینده را عهده دار خواهند بود.
4) کودکان در تصمیم گیری های امروز ما که نتایج آن به آنها نیز مربوط می شود هیچ نقشی ندارند.
5)کودکان در مقابل آلودگی های زیست محیطی نسبت به افراد بزرگسان بسیار آسیب پذیرتر هستند.

تعریف محیط زیست که به کودکان مربوط می شود!

۱- محیط زیست کوچک (به انگلیسی: Micro Environment)
این محیط به اتاق کودک و یا به آغوش مادر اطلاق می شود. در محیط زیست کوچک، سلامتی بچه به عواملی همانند بهداشت، تغذیه مناسب، با سواد بودن مادر و وضعیت اقتصادی بستگی دارد.

۲- محیط زیست متوسط به انگلیسی: (Mezo Environment)
در محیط زیست متوسط بچه ها با عواملی همانند انواع آلودگی، باران های اسیدی، جنگل زدایی و دیگر مشکلات زیست محیطی آشنا شده و با آنها ارتباط برقرار می کنند. عوامل ذکر شده سلامت و رشد بچه ها را تحت تأثیر قرار می دهد.

۳- محیط زیست بزرگ (به انگلیسی: Macro Environment)
در این محیط، دغدغه، مسائل و مشکلات زیست محیطی بچه ها با بزرگسالان یکی می شود. بچه ها با پا گذاشتن به این محیط تحت تأثیر آسیب های ناشی از تغییرات اقلیمی و عواملی که در نابودی محیط زیست مؤثرند قرار می گیرند.

دوران کودکی و نوجوانی که همزمان با رشد انسان است به عنوان مهم ترین دوران زندگی بشر محسوب می گردد. با این اوصاف در تعریف محیط زیست قطعاً سلامتی کودکان و نوجوانان به مسئولیت پذیری و اقدامات همه جانبه دولت و مردم نیاز دارد. در این راستا سازمان ملل متحد طی سال های گذشته با ساده ترین اقدامات از جمله تشویق نوجوانان به سوی نهادهای زیست محیطی جهت آشنایی آنها با موضوعات جهانی محیط زیست به این موضوع جامه عمل پوشانده است.

مضرات محیط زیست آلوده برای کودکان چیست؟
۱- بروز مشکلات تنفسی
۲- تضعیف سیستم ایمنی بدن
۳- التهاب و عفونت ریه ها
۴- سوزش چشم و سرفه های شدید
۵- سوء تغذیه
۶- تشدید سینوزیت
۷- دل درد و درد قفسه سینه
۸- اسهال و استفراغ
۹- بیماری های قلبی و عروقی

در تعریف محیط زیست وظیفه والدین در قبال کودکان چیست؟
امروزه جهت نگهداری و مراقبت از محیط زیست باید فرهنگ سازی را از بچه های خود شروع کنیم. در ابتدای کار فرهنگ سازی باید در بنیان خانواده که محیط کوچکی است آغاز شود و سپس به جامعه که محیطی بزرگتر و اجتماعی تر است منتقل شود.
خانواده ها باید از همان دوران کودکی، بچه های خود را با نظم و ترتیب آشنا نمایند تا آنها مسئولیت پذیری را یاد بگیرند.
والدین می توانند در منزل با جمع آوری وسایلی که دور ریختنی است و مورد نیاز نیست، مسأله بازیافت و تفکیک زباله را به کودکان خود آموزش دهند.
جهت جلوگیری از تولید پسماندهای بیشتر خانواده ها علاوه بر تفهیم هر چه بهتر تعریف محیط زیست به کودکان خود، باید کارهایی را به صورت عملی به فرزندانشان آموزش دهند. به عنوان مثال زمانی که در دفتر مشق کودکمان، برگه سفید جایی برای نوشتن دارد به کودک خود یاد دهیم تا آن فضا را خالی نگذارد و برگه سفید را بی خود و بی جهت دور نیاندازد.
زمانی که والدین به یک مکان تفریحی می روند حتماً یک کیسه زباله مخصوص همراه خود داشته باشند و زباله های خود را در آن قرار دهند، زیرا با این روش کودک یاد می گیرد که نباید زباله های خود را در طبیعت رها کند.
وظیفه والدین است که بچه های خود را از همان ابتدا با پرندگان و دیگر موجودات آشنا کنند. به عنوان مثال با کودک خود برای پرندگان غذا دهید تا او مهربانی با حیوانات را بیاموزد.
در مدرسه نیز معلمان می توانند با راهکارهایی ساده و جذاب بازیافت کاغذ را به کودکان آموزش دهند. همچنین در مدرسه می توان با آﻣﻮزش راهکارهایی همانند دیدن فیلم های آموزشی و خواندن کتاب های جذاب محیط زیستی کودکان را به حفاظت از محیط زیست تشویق کرد.
خانواده هایی که برای تربیت فرزندان خود وقت زیادی می گذارند و برای آنها تعریف محیط زیست را به خوبی تفهیم می کنند، باید بدانند که قطعاً کودکانشان در زندگی و جامعه به موفقیت های بزرگ و نتایج مطلوبی خواهند رسید، چون آینده ازان کسانی خواهد بود که به محیط زیست خود ارج می نهند.

تعریف محیط زیست سالم از نظر مجمع فعالان زیست محیطی
محیط زیست سالم به محیطی گفته می شود که در آن
:

۱- به پلاستیک نه گفته شود.
۲- بازیافت و تفکیک زباله جدی گرفته شود.
۳- از مصرف مواد شیمیایی پرهیز شود.
۴- از خوشبو کننده ها استفاده نشود.
۵- زباله های کمتری تولید شود.
۶- درختان بیشتری کاشته شود.
۷- در مصرف کاغذ و چوب صرفه جویی شود.
۸- در کشاورزی از کودها و آفت کش های شیمیایی استفاده نشود.
۹- از فرسایش خاک جلوگیری شود.
۱۰- به جای اتومبیل شخصی از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده شود.
۱۱- زباله های تر تبدیل به کمپوست شود.

کمپوست چیست؟
به وسیله بازیافت فرآورده های ارگانیک (مواد زائد تولید شده توسط گیاهان و حیوانات) کودی به دست می آید که به آن کمپوست می گویند.

1
نتیجه گیری
باید بدانید که کودکان به عنوان امید نسل های آینده حق دارند در محیط زیست سالمی زندگی کنند. با توجه به تعریف محیط زیست ما بزرگسالان در جامعه دو مسئولیت بزرگ جهت دستیابی به توسعه پایدار بر گردن داریم که آنها «حفاظت از محیط زیست» و «حمایت از کودکان» می باشند.