نام کاربر
رمز ورود
برو انصراف
         0
::{FANCYTABLE(border=0)}
~W:400 ~|~ ~W:300~ |~|
{PRODUCTINFO(productCode=1000000115499)}
{PRODUCTINFO} ~|~ {picture imageId="19526" width=500 link=magnify}
{FANCYTABLE}::
{FANCYTABLE(border=0)}
@#20:توضیحات#@
کیت آزمایش کشت باکتری، از مجموعه ی جـدیـد کیت های آموزشی و علمی
است کـه بـا استفاده از این کیت‌ها، کودکان میتوانند با تکیه بر مهارت های
خودشان و آموزش های دفترچه راهنمای محصول و همراهی والدین، درخانه
و اتاق خود به انجام آزمایشهای علمی و آموزشی ایمن بپردازند! دراین مجموعه
کودکان طی یک سری از آزمایشهای علمی و عملی به رشد و پرورش باکتری
میپردازند و در راستای ایـن آزمایش و همچنین مطالب آموزشی داخل دفترچه
راهنمای محصول به دانسته های علمی خود درباره باکتری ها،سازوکارآنها و
تاثیرشان در زندگی انسان می افزایند.
~|~
@#20:محتویات#@
1: ظرف کشت باکتری 2: ظرف آزمایشگاهی 100 میلی لیتری
3: گوش پاک کن 4: پودر ژلاتین (2 گرمی)
5: ذره بین کوچک 6: سرنگ پنج میلی لیتری
7: قاشق آزمایشگاهی
__موادی که درخانه برای انجام آزمایش به آنها نیاز دارید (درجعبه محصول قرار داده نشده)__
ماکروویو یا فِر آوِن_ آب _ چسب نواری _ آب مرغ یا سبزیجات
پودرکاکائو _ آرد گندم _ خاک مرطوب _ صابون
محلول ضدعفونی کننده (حاوی الکل) _ نمک
توپ پشمی از جنس کتان _ دستکش کتان _ سرکه~|~
@#20:مبانی علمی#@
تقویت مهارت‌های ساختنی در کودکان و نوجوانان
ایجاد انگیزه و استعدادیابی کودکان در زمینه علوم زیستی
آشنایی با باکتری‌ها، ساز و کار آن‌ها و تاثیرشان در زندگی انسان
|~|
{picture imageId="19522" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19527" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19528" width=300 link=magnify}



{FANCYTABLE}::
{FANCYTABLE(border=0)}
@#20:آماده سازی برای آزمایش (1):
ساخت یک زمینه برای رشد باکتری#@
__ملزومات:__
ظرف کشت باکتری داخل محصول ، ظرف آزمایشگاهی 100 میلی لیتری ،
پودر ژلاتین ، سرنگ ، قاشق آزمایشگاه
__ملزومات از خانه :__
آب، مایکروویو یا فر آون ، محلول ضدعفونی کننده ( حاوی الکل) ،
گلوله های کتانی ( گلوله پنبه ) ، دستکش کتان ، پودر کاکائو ،
آرد گندم ، آب سبزیجات ، آب گوشت ( مرغ یا گوشت )
~|~

__1__:تمام ظروف خود را با مایع ظرفشویی به خوبی بشویید . سپس با
محلول ضدعفونی کننده و پنبه آن را دوباره تمییز و خشک کنید .
( حتی داخل سرنگ را هم با جدا کردن اهرم فشاردهنده آن تمییز کنید)
__2__:یک قاشق ژلاتین و دو قاشق از آب سبزیجات خود را داخل لیوان
آزمایشگاهی بریزید .
~|~

__3__:به اندازه 50 میلی لیتر از لیوان آزمایشگاهی را از آب جوش پرکنید
و با قاشق هم بزنید ( لیوان آزمایشگاهی درجه بندی شده است )
|~|
{picture imageId="19531" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19533" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19534" width=300 link=magnify}




{FANCYTABLE}::
{FANCYTABLE(border=0)}
__4__:ژلاتین را داخل ماکروویو حرارت دهید تا مایع شود . نخست چند ثانیه
آن را حرارت دهید تا آب شود و جوش بیایید ( کمی قُل بزند! ) . سپس به
آرامی لیوان را از لبه گرفته و تکان دهید تا مواد باز هم با هم حل شوند .
سپس برای چند ثانیه دیگر ظرف را داخل مایکروویو گذاشته و حرارت دهید
تا به خوبی مایع و حل شود .
~|~


__5__:با استفاده از سرنگ ، داخل هر بخش ظرف کشت باکتری را از سه میلی لیتر
مایعی که درست کرده اید پر کنید . به ترتیبی که در تصویر نشان داده شده
است نخست از آ1 تا آ4 و از ب1 تا ب4 ، این کار را انجام دهید
~|~

__6__:پس از اتمام کار ، درب ظرف کشت باکتری را بسته و آن را با استفاده ازچسب
نواری کیپ و محکم کنید ، به طوری که هیچ روزنه ای باقی نماند.سپس ظرف
کشت باکتری را در یک مکان گرم قرار دهید و به مدت چند روز صبر کنید وبا
آن کاری نداشته باشید تا باکتری ها به تغذیه و رشد و تکثیر بپردازند .
|~|
{picture imageId="19535" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19536" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19537" width=300 link=magnify}
{FANCYTABLE}



{FANCYTABLE(border=0)}
@#20:آماده سازی برای آزمایش (2) :
ساخت یک زمینه کشت باکتری چندگانه#@
__1__- همانند آزمایش قبل ، به همان شکل ظروف خود را بشویید .
توجه داشته باشید که سرنگ را چند بار پر ازمایع ولرم کنید و
خالی کنید تا به خوبی از ژلاتین پاک شود .
__2__- یک قاشق ژلاتین را داخل لیوان آزمایشگاهی بریزید.
__3__- تا 50 میلی لیتر از لیوان آزمایشگاهی را از آب جوش
پرکنید و به خوبی هم بزنید .

~|~
__4__- ژلاتین را داخل ماکروویو حرارت دهید تا مایع شود . نخست چند
ثانیه آن را حرارت دهید تا آب شود و جوش بیایید ( کمی قُل بزند! ) .
سپس به آرامی لیوان را از لبه گرفته و تکان دهید تا مواد باز هم با
هم حل شوند . سپس برای چند ثانیه دیگر ظرف را داخل مایکروویو
گذاشته و حرارت دهید تا به خوبی مایع و حل شود .

~|~

__5__- با استفاده از سرنگ ، ردیف سوم از ظرف آزمایشگاهی را پرکنید .
هر قسمت سه میلی لیتر،توجه داشته باشید مانند تصویر ازسلول
سی1 شروع و تا سلول سی 4 ادامه دهید . ( توجه داشته باشید
سلول های آ و ب ، در آزمایش قبل پر شده اند ، مراقب باشید این
مایع جدید را با آنها قاطی نکنید و فقط سلول های ردیف سی را پرکنید)
|~|
{picture imageId="19548" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19549" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19550" width=300 link=magnify}




{FANCYTABLE}
{FANCYTABLE(border=0)}
__6__در این مرحله ، با سلول سی1 کاری نداشته باشید و بگذارید تنها
حاوی ژلاتین مایع باشید . اما سلول های سی 2 و سی 3 و سی 4 هر
یک را با یک نوع ماده غذایی که پیش از این نام بردیم و آماده کرده اید
( مانند پودر کاکائو یا آرد گندم و آب گوشت و ... ) پر کنید . برای این
کار ازانتهای قاشق آزمایشگاهی که پیمانه بسیارکوچکتری دارد استفاده کنید.
~|~


__7__- پیش از بستن دوباره درب ظرف کشت باکتری و سفت شدن
ژلاتین ها ، سلول های سی 1 و سی 2 و سی 3 را با انتهای کوچک
قاشق آزمایشگاهی ، هم بزنید .
~|~

__8__- درب ظرف را بگذارید هم خیلی کیپ و محکم نکنید . بعد از اینکه
ژلاتین ها خنک شدند و هیچ بخاری روی سلول های ظرف وجود نداشت،
درب ظرف را محکم و کیپ کنید .آماده سازی برای انجام آزمایشات انجام
شد . حالا به انجام آزمایشات مختلف بپردازیم!
|~|
{picture imageId="19551" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19552" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19553" width=300 link=magnify}
{FANCYTABLE}


{FANCYTABLE(border=0)}
@#20:آزمایش شماره یک :
مشاهده باکتری های روی دست ها#@
معمولا وقتی به خانه برمیگردیم به ما میگویند « دست هایت رو بشور! »،
مگه نه ؟ فکر میکنید چرا ؟ بزارید باهم ببینیم چرا باید دستهای خودمان
را بشوریم .

~|~
__نکته مهم :__ باز هم متذکر میشویم که اگر حین انجام آزمایشات
و طی مراحل مختلف درب ظرف کشت باکتری را زمان زیادی باز بگذارید، به
احتمال زیاد باکتری هایی به غیر باکتری های مورد نظر ما در آزمایش وارد
شوند و آزمایش را با خطا و خرابی همراه کنند ، پس توجه داشته باشید حین
انجام مراحل مختلف ( چه درمراحل آماده سازی آزمایش و چه مراحل آزمایش )
هروقت لازم شد درب ظرف آزمایش را باز کنید، این کاررادرکوتاه ترین زمان ممکن
انجام دهید و نگذارید درب ظرف کشت باکتری بیهوده و به مدت طولانی بازبماند.

~|~
__ملزومات :__
ظرف کشت باکتری آماده شده برای کشت و زیست باکتری ها
( که در مراحل آماده سازی آزمایش ساختید )

__ملزومات از خانه :__
خاک مرطوب ، محلول ضد عفونی کننده ، صابون
|~|
{picture imageId="19562" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19563" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19564" width=300 link=magnify}




{FANCYTABLE}
{FANCYTABLE(border=0)}
__قدم اول__
از محیط هایی مثل جنگل ، پارک ها و یا باغچه خانه خود مقداری خاک
مرطوب بردارید .
__قدم دوم__
یکی از انگشتان خود را در خاک جمع آوری شده فرو کنید ، طوری که مقداری
خاک به سر انگشت شما بچسبد. سپس درب ظرف کشت باکتری را برداشته
و انگشت خاکی خود را داخل سلول آ1 فرو کنید ( به آرامی طوری که محتویات
داخل سلول به هم نریزد و خراب نشود . به عبارت تنها با انگشت خاکی خود
داخل سلول را لمس کنید ) . بالافاصله درب ظرف کشت باکتری را ببندید.
~|~


سپس یک بار دیگر انگشت خود را خاکی کنید و بعد انگشت خود را با
آبِ شیر و بدون هیچ ماده شوینده ایآب کشی کنید . سپس درب ظرف
کشت باکتری را برداشته و با انگشت شسته شده با آب داخل سلول آ2
را لمس کنید ( به آرامی ). بالافاصله درب ظرف کشت باکتری را ببندید
.بار دیگر انگشت خود را خاکی کنید اما اینبار دست خود را با صابون بشویید
. سپس درب ظرف کشت باکتری را برداشته و با انگشت شسته شده خود
داخل سلول آ3 را لمس کنید . بالافاصله درب ظرف کشت باکتری را ببندید.
~|~

بار دیگر انگشت خود را خاکی کنید ، اینبار دست خود را با صابون و بعد از
صابون با محلول ضد عفنونی کننده بشویید سپس درب ظرف کشت باکتری
را برداشته و با انگشت شسته شده خود داخل سلول آ4 را لمس کنید.بالافاصله
درب ظرف کشت باکتری را ببندید.در انتها شما در هر یک از سلول های آ1 تا آ4
یک نمونه جداگانه برای بررسی دارید.وقتی کارتان تمام شد،برای ادامه نمونه گیری
وارد آزمایش شماره دو شوید.
|~|
{picture imageId="19565" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19566" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19567" width=300 link=magnify}
{FANCYTABLE}




{FANCYTABLE(border=0)}
@#20:آزمایش شماره دو : باکتری های
موجود در خانه و اطراف آن#@
دانستن اینکه در اطراف خانه چه مقدار باکتری و چه نوع باکتری هایی وجود
دارند ، بسیار مهم است چون اگر باکتری مضری وجود داشته باشدممکن است
وارد غذا و بدن ما شود و ما را با بیماری و خطر مواجه کند .بیایید از طریق این
آزمایش به پیدا کردن باکتری های داخل خانه و اطراف آن بپردازیم.
__ملزومات :__
ظرف کشت باکتری که برای رشد و تکثیر باکتری ها آماده سازی شده است ( همان
ظرفی که در مراحل آماده سازی آزمایش تهیه کردید و در آزمایش شماره یک تعدادی
نمونه در آن قرار دادید ) . سرنگ_گوش پاک کن
__ملزومات از خانه :__
نمک ، سرکه ، یک نوع مایع ( میتواند هر مایعی که در اطرافت هست باشد )
~|~
__قدم اول__
جایی را انتخاب کنید که احتمال میدهید در آن باکتری یافت شود . مثل سطح
آشغال خانه و ... ، با استفاده از گوش پاک کن مقداری از ماده انتخابی خود
نمونه گیری کنید .باید به اندازه آغشته کردن 4 سلول از ظرف کشت باکتری
نمونه گیری کنید. این کار با یک گوش پاک کن هم میسر است ، اما اگر لازم
شد از چند گوش پاک کن دیگر استفاده کنید .
__قدم دوم__
با استفاده از گوش پاک کن خود که حاوی باکتری های نمونه گیری شده ی شما
است ، سلول ب1 را بهآرامی و ملایمت آغشته به باکتری های خود کنید . ( برای
این کار به آرامی گوش پاک کن خود را به سطح مواد داخل سلول بمالید ) . برای
سلول ب1 هیچ کار دیگری لازم نیست انجام دهید .

~|~
سپس با سلول ب 2 هم همان کاری را بکنید که با سلول ب1کردید ،بااین تفاوت که
این بار پس از آغشته کردن سلول باگوش پاک کن به باکتری ، بااستفاده از سرنگ،
یک قطره سرکه داخل سلول بریزید .سپس سلول ب3 را همانند سلول ب1 و ب2
توسط گوش پاک کن به باکتری ها نمونه گیری شده آغشته کنید ، بااین تفاوت که
این بار به جای سرکه ، داخل آن یک قطره آب نمک بریزید ( با استفاده از سرنگ )
سپس سلول ب4 را نیز همانند سلول های قبلی توسط گوش پاک کن به باکتری ها
نمونه گیری شده آغشته کنید ، با این تفاوت که این بار یک قطره از مایعی دلخواه
که در اطراف خود میبینید بریزید . این مایع میتواند هر مایعی باشد ، ولی سعی کنید
مایعی را انتخاب کنید که فکر میکنید جلوی باکتری ها را برای رشد میگیرد .در انتها شما
در هر یک از سلول های ب1 تا ب4 یک نمونه جداگانه برای بررسی دارید. وقتی کارتان
تمام شد ، برای ادامه نمونه گیری وارد آزمایش شماره سه شوید.

|~|
{picture imageId="19568" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19571" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19570" width=300 link=magnify}
{FANCYTABLE}



{FANCYTABLE(border=0)}
@#20:آزمایش شماره سه :
مواد غذایی مورد علاقه باکتری ها#@
ما انسان ها به غذای متعادلی از انواع مواد مغذی نیاز داریم تا به شکل سالم رشد
کنیدمثل گوشت و سبزیجات و میوه ها و ... . درست مثل ما ، باکتری ها هم به
مواد مغذی خاص خود برای رشد مناسب احتیاج دارند و بعضی غذاها برای آن ها
بسیار مناسب و بعضی برای رشد و تکثیر آن ها نامناسب است . در ادامه این
آزمایش خواهیم فهمید چه نوغ غذاهایی مورد علاقه باکتری ها است .
__ملزومات :__ _ظرف کشت باکتری که برای رشد و تکثیر باکتری ها
آماده سازی شده است _ گوش پاک کن
__ملزومات از خانه :__ _چسب نواری
~|~


در این آزمایش ، از همان مکان و همان ماده ای که در مرحله قبل استفاده
کردید،استفاده کنید . اینبار گوش پاک کن را در سلول ها سی 1 ، سی 2 ،
سی 3 و سی 4که قبلا در مراحل آماده سازی آزمایش با موادغذایی پر کرده
بودیم ، به آرامی کشیده و آغشته به باکتری کنید.
پس از اتمام کار ، درب ظرف کشت باکتری را بسته و آن را با استفاده از چسب
نواری کیپ و محکم کنید ، به طوری که هیچ روزنه ای باقی نماند . سپس ظرف
کشت باکتری را در یک مکان گرم قرار دهید و به مدت چند روز صبرکنید و با آن
کاری نداشته باشید تا باکتری ها به تغذیه و رشد و تکثیر بپردازند .
~|~



__نتیجه__
پس از اینکه چند روز گذشت ، به سراغ ظرف کشت باکتری بروید .
اگر آزمایش ها را درست انجام داده باشید، با مشاهده سلول ها و
رنگ و شکل مواد داخل آن ، میتوانید نتیجه گیری هایی که در
ادامه می آید را برای هر آزمایش بکنید .
|~|
{picture imageId="19572" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19573" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19574" width=300 link=magnify}
{FANCYTABLE}



{FANCYTABLE(border=0)}
@#20:نتیجه گیری آزمایش یک#@
اگر دقت کنید ، میزان باکتری های موجود در سلول های آ1 تا آ4 متفاوت
است و به تدریج کمتر میشود . در نتیجه میتوان اینطور نتیجه گرفت :
~|~

@#20:نتیجه گیری آزمایش دو#@
سرکه و نمک موادی هستند که از رشد باکتری ها جلوگیری میکنند ! اگر به سلول های
ب1 تا ب3 نگاه کنیدو آزمایش ها را درست انجام داده باشید ، سلول ها باید شکلی
مانند تصاویر زیر داشته باشند :
~|~


@#20:نتیجه گیری آزمایش سه#@
اگر آزمایش ها را به درستی انجام داده باشید ، سلول ها سی 1 تا سی 4 شما باید شکلی
شبیه تصویرهای زیر داشته باشد و میتوان از آن اینطور نتیجه گرفت که غذای مورد علاقه
و بسیار مناسب برای رشد و تکثیر و تغذیه باکتری ها ، پودر کاکائو و آب گوشت یا آب مرغ
و یا موادی مانند اینها است .
|~|
{picture imageId="19575" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19576" width=300 link=magnify} ~|~ {picture imageId="19577" width=300 link=magnify}
{FANCYTABLE}